Moestuinen met historische wortels | vrijdag
Over Anne
Anne Wolff onderzoekt de geschiedenis van de (historische) moestuin. De onderwerpen variëren van Utrechtse kelderchampignons, middeleeuwse kersenbomen tot Franse glasteelt. In 2021 startte zij met Lenneke Berkhout het Platform Historische Moestuinen. Zij werken nu aan een boek over de geschiedenis van de Nederlandse moestuin. Anne Wolff is als docent Tuin- en Landschapsgeschiedenis verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Over de lezing
Anne Wolff neemt je in zevenmijlslaarzen mee door de geschiedenis van de moestuin. Zij begint bij het (mogelijke) begin van moestuinen, voert je langs de middeleeuwse tuinen en laat je kennismaken met nieuwe ideeën en technieken uit de zestiende en zeventiende eeuw. De reis gaat verder met de kassenbouw in de negentiende eeuw, de ontwikkeling van volkstuinen aan het begin van de twintigste eeuw, en eindigt met de hernieuwde aandacht voor de moestuin van vandaag.
Het belang van biologische zaden | zondag
Over Annemarie
Annemarie is werkzaam bij De Bolster Biologische Zaden en zet zich daar als vertegenwoordiger in voor 100% biologisch zaad voor toekomstbestendige landbouw. Ook lobbyt ze tegenwoordig samen met de biowinkelvereniging tegen het Europees wetsvoorstel om de teelt en verkoop van genetisch gemanipuleerd voedsel toe te staan.
Over de lezing
Annemarie zal vertellen over het belang van biologische zaden en waarom je écht het verschil kan maken in je moestuin door te starten met biologische zaden. Ook neemt ze je mee in het proces van het zaadje: vanaf het land tot in je moestuin, wat daar allemaal voor nodig is en waar een biologisch veredelingsbedrijf aan werkt om jouw moestuin nog succesvoller te maken.
Slim omgaan met water in je moestuin | zaterdag
Over Bart
Bart Verelst is een Belgisch tuinfenomeen. Hij is onder andere co-auteur van het Zakboek voor de klimaattuin, zakboek voor de hapklare moestuin en zakboek voor de Sponstuin. Daarnaast schrijft hij voor diverse tuintijdschriften en kranten. Regelmatig verschijnt hij op TV. Op zijn eigen boerderij ‘De Bloempothoeve’ kweekt hij fruit, kruiden, eetbare bloemen en lavendel. Alles wordt ter plaatse verwerkt en te koop aangeboden. Klimaat, water en de ‘eetbare tuin’ zijn zijn favoriete tuinthema’s.
Over de lezing
Kom alles te weten over verticale drainage en hoe je deze kan toepassen in je moestuin. Ontdek hoe je op een gemakkelijke manier water kan laten afvloeien én tegelijkertijd de bodem vochtig houdt door capillaire kracht. Leer hoe je wateraders kunt vinden zonder een wichelroede en welke informatie mieren je geven over je tuin. Er is namelijk een verband tussen mieren en water… Bart geeft je in deze lezing praktische tips die jij direct kunt toepassen in je moestuin!
Rondleiding door de historische moestuin | vrijdag
Over Bert
Composteren: leve(n)de kringloop | vrijdag
Over Caroline
Ervaren tuincoach, docent en auteur Caroline de Vlaam werkt vanuit haar missie “Je Verbinding Herstellen met je omgeving en zorgen voor de Aarde”. Onder andere als docent bij Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Alles begint bij een gezonde bodem. Daarom schreef ze met Anne Marie van Dam het praktische boek Leve de Bodem!
Over de lezing
Als je tuiniert, balkoniert of kookt met verse groenten, dan heb je restjes die het begin kunnen zijn van nieuw leven, een vitale tuin en gezonde voeding. Deze lezing is een introductie in het zelf composteren van die restjes. Het verschil tussen warm of koud composteren en een (klein) wormenhotel. Welke ingrediënten kun je dan wel of zeker niet gebruiken om goede compost te maken. Caroline geeft praktische tips en vertelt hoe je de verschillende resultaten kunt gebruiken in tuin of pot.
Proef de delicatessen uit het bos! | vrijdag
Over Elsje
Schrijver, fotograaf en culinair wildplukgids.
Over de wildplukwandeling
Oogsten zonder zaaien! Ik laat je zien, ruiken en proeven welke heerlijke wilde en culinair interessante delicatessen er in je moestuin te oogsten zijn, zonder dat je ze hebt gezaaid!
Ga mee met deze culinaire wildplukwandeling over eetbare bomen, struiken en paddenstoelen.
Alles wat je moet weten over voorzaaien | zaterdag
Over Femke & Esther
Femke Lampe en Esther Klaster zijn sinds een aantal jaar fervente moestuiniers met een passie voor tuinieren in samenwerking met de natuur. Inmiddels zelf de fase van beginner ontgroeid, schreven zij samen moestuinboek ‘GROENTJE?! Groei mee met jouw moestuin” (feb. ’24), om hun ervaringen met anderen te delen. In het dagelijks leven werkt Femke als algemeen directeur bij Groei & Bloei, Esther is organisatieadviseur.
Over de lezing
Dit jaar starten met je eigen moestuin? Maart is voor veel groenten de ideale maand om te gaan voorzaaien. Maar hoe pak je dat aan? Binnen of buiten? In potjes of trays, met welke grond? Weet je niet waar te beginnen of zie je door alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer? In deze lezing nemen Femke en Esther je stap voor stap mee in de wereld van voorzaaien. Praktisch en inspirerend!
Zó start je je eigen duurzame moestuin | vrijdag & zondag
Workshop Kickstart jouw moestuinontwerp | zaterdag | €5 p.p.
Over Floor
Floor Korte is inspirator, adviseur en auteur. In 2023 verscheen haar hernieuwde boek Floors Moestuin, met alle kennis die ze de afgelopen 10 jaar heeft opgebouwd. Ze is moestuinexpert bij RTL en Omroep West, geeft regelmatig workshops en cursussen en ze zit in de redactie van De Tuin op Tafel magazine.
Over de lezing
In deze lezing vertelt Floor wat een duurzame moestuin precies is, wat het grote voordeel hieraan is en legt ze in een aantal praktische starters stappen uit hoe je zelf jouw moestuin kan verduurzamen of een duurzame moestuin start!
Over de workshop
Floor helpt je bij je eerste opzet van jouw eigen moestuinontwerp. Ze geeft je tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van jouw eigen plan voor de moestuin en gaan samen tekenen. Na deze workshop ga je naar huis met een eerste schets en kun je thuis jouw moestuinplan helemaal uitwerken en definitief maken, en ga je je eigen droom moestuin tegemoet.
Huiswerk: Meet de moestuin op en zet dit op papier.
Kosten workshop: €5 per persoon
Composteren met wormen | zaterdag
Over Frank
Frank Wasse startte ooit om een biologisch alternatief voor kunstmest te bieden, inmiddels is het bedrijf Wormenkwekerij Wasse en productlijn Franky’s Flora uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf. Hij specialiseert zich in het kweken van wormen en het produceren van wormenmest, die bijdragen aan de verbetering van de bodemkwaliteit en bloeiende plantengroei.
Over de lezing
Hoe start je nou een wormentoren? En wat eten wormen eigenlijk? Wormen spelen een sleutelrol bij het creëren van een gezonde en vruchtbare bodem. Ze bevorderen een goede bodemstructuur, verhogen de beschikbaarheid van voedingsstoffen en stimuleren microbiële activiteit, wat allemaal essentieel is voor een bloeiende plantengroei. Kom langs bij deze lezing en ontdek alles over composteren met wormen!
Ontdek alles over historische fruitbomen | vrijdag
Over Frodo
Door het fruitteeltmuseum is Frodo op het pad gekomen van de historische fruitbomen. Zijn hele leven heeft hij hobby fruitbomen om zich heen gehad, van witte aalbes tot winterjan stoofpeer. Nu professioneel in samenhang met de natuur op de kwekerij en…. met grote liefde voor het aloude ambacht van het fruitboomkweken en snoeien, gevoed door oude fruitboomgekken uit het vak.
Over de lezing
Deze lezing belicht historische fruitbomen en hun waarde. Verken waarom ze relevant zijn en ontdek verschillende vormen zoals hoogstam, laagstam en leivorm, inclusief hun voor- en nadelen. Leer over de optimale grond voor fruitboomgroei en hoe je dit kunt verbeteren. Verdiep je in het belang van snoeien, waarom het cruciaal is én krijg een beknopt overzicht van de snoeitechnieken.
Verschillende DIY workshops | alle dagen
Over de workshop DIY Haarmasker tegen droog haar | vrijdag
Benieuwd hoe je eenvoudig je eigen haarmasker kunt maken met ingrediënten uit je moestuin? In deze workshop laat Holland & Barrett je zien hoe je met slechts een paar ingrediënten, waaronder rozemarijn, het perfecte haarmasker maakt. Ontdek de kracht van de natuur met je zelfgemaakte verzorgingsproducten, rechtstreeks uit je moestuin.
Over de workshop DIY Circulaire pompoen peeling | zaterdag
Ontdek de magie van zelfgemaakte verzorgingsproducten, rechtstreeks uit je eigen moestuin! Tijdens deze workshop laat Holland & Barrett zien hoe je pompoen(restanten) omtovert tot een voedende gezichtspeeling. Laat je inspireren door de kracht van natuurlijke ingrediënten en creëer je eigen gezichtsverzorging.
Over de workshop DIY Calendula Face & Body scrub | zondag
Wist je dat je zelf de lekkerste verzorgingsproducten kunt maken met ingrediënten uit je eigen moestuin? Van een voedende gezichtspeeling tot een herstellende body scrub, de natuur biedt alles wat je nodig hebt. In deze workshop deelt Holland & Barrett het geheime DIY-recept voor een herstellende face & body scrub met Calendula in de hoofdrol. Doe mee en ontdek de natuurlijke schoonheid van zelfgemaakte verzorging.
Wil je bij een van deze workshops aanwezig zijn? Kom dan naar de stand van Holland & Barrett!
Ecologisch moestuinieren | zaterdag & zondag
Boekrelease Natuurlijk MOESTUINIEREN! | vrijdag
Over Jessica
Jessica Koomen, moestuinier, auteur en zangeres, tuiniert al ruim 20 jaar met de natuur mee. Haar boodschap is dat de natuur zelf de oplossing heeft, als je de principes leert toe te passen. Jessica blogt over allerhande moestuinonderwerpen, geeft lezingen over ecologisch moestuinieren, ontwikkelt moestuinrecepten en is een fervent recyclefanaat.
Over de lezing
Wil je jouw moestuin omtoveren tot een weelderig paradijs, waar je het hele jaar van kunt oogsten en eten? Jessica Koomen geeft je natuurlijke oplossingen voor droogte, ongedierte en ziektes. Ontdek de geheimen van ecologisch moestuinieren, creëer een paradijs voor jezelf en het tuinleven en bespaar daar ook nog eens tijd, energie en geld mee!
From plant to plate: Lunch in onze tuinkas door Restaurant De Kas | zaterdag | €35 p.p.
Over De Kas
In de ochtend geoogst, ‘s middags op het bord. Restaurant De Kas doet het al sinds 2001: from plant to plate. Hun eigen tuinen in Amsterdam en de Beemster vormen de ziel van het restaurant en menu, ze geven de seizoenen aan en verrassen keer op keer. In de tuinen kweken ze in de volle grond en in de kas kweken ze circa 300 soorten groenten, kruiden en fruit. Geoogst op het allerlaatste moment, zo snel mogelijk verwerkt in de keuken. Lokaal, vers, duurzaam. In 2021 ontvingen ze een Groene Ster van Michelin, een jaar later volgde een gewone Michelinster.
Over de lunch
Tijdens De Moestuinbeurs verzorgt chefkok Jos Timmer van Restaurant De Kas een exclusieve driegangenlunch in een intieme setting, namelijk in – hoe kan het ook anders – een tuinkas. Terwijl jij geniet van deze heerlijke lunch vertelt Jos je alles over hun filosofie from plant to plate en hoe de gerechten tot stand komen.
Het volledige bedrag van de lunch gaat naar een goed doel: Stichting Eerlijke Start. Deze stichting heeft tot doel dat alle kinderen in Nederland die opgroeien in armoede de dag goed beginnen met een gezond ontbijt. Ze bieden een voedzaam ontbijt aan en geven voorlichtingsprogramma’s over het belang van gezonde voeding.
Er zijn helaas geen plekken meer beschikbaar voor de lunch.
Menu
Hapjes om te delen:
Radijsjes, piccalilly en maanzaad
Tempura pompoen en winterpostelein salsa
Springroll met pinda en rode kool
Tapioca met selderij dip
Pompoensoep, vadouvan, fort negen brood & crème fraiche
Bietjes, burrata, bloed sinaasappel, pistache en waterkers
Madeleine & ijsje
Kombucha
Dieetwensen zijn helaas niet mogelijk.
Je tuin als bloemenwinkel | zondag
Over Judith
Workshop Schilder bloemen met zelfgemaakte bloemeninkt | zondag | €10 p.p.
Over Judith
Zo word je Slow-Flower-ambassadeur: maak het verschil met je bloemen | zaterdag
Boekrelease Slow Flowers | zaterdag
Over Katja
Plantaardig publicist Katja Staring werkt missiegedreven met als motto #spreadnaturelove. Ze wil mensen inspireren en verwonderen de natuur (opnieuw) in hun hart te sluiten. Dat doet ze projectmatig, in samenwerking met gelijkgestemden en opdrachtgevers. Slow flowers is zo’n project, net als natuurtuinieren en natuurdwalen. Ze vertelt er dagelijks over op Instagram, in tijdschriften en boeken, tijdens presentaties en handen-uit-de mouwen-workshops, op radio en televisie én op haar eigen natuurdwaaltuin Verderland.
Over de lezing
Groenauteur Katja Staring publiceert in april 2024 het boek ‘Slow Flowers in Nederland en Vlaanderen’. Op de Moestuinbeurs geeft ze alvast een voorproefje en kun je haar boek stiekem al inkijken en bestellen. In haar boek laat ze 25 bloempioniers het verhaal vertellen over biologische en duurzaam geteelde bloemen. Allemaal gepassioneerde mensen die de sierteelt anders aanpakken, met liefde voor de natuur. In deze lezing vertelt Katja over hun verhaal, en waarom ‘Slow Flowers’ een must zijn voor ieders vaas en tuin. Ook geeft ze tips hoe je zelf Slow Flower-ambassadeur wordt vanuit je eigen tuin én door de dagelijkse keuzes die je kunt maken. Maak het verschil met je bloemen!
Rondleiding door de historische moestuin | vrijdag & zondag
Over Krijntje
De ontdekkingsreis van ongekende groenten | zondag
Over Lambert
In 2007 begonnen Jolanda Loonstra en Lambert Sijens hun Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen. Inmiddels kweken ze de grootste collecties eetbare gewassen van Nederland. Van deze unieke collectie verkopen ze zaden, plantjes en pootgoed. Lambert is een bevlogen tuinier die zijn publiek weet te boeien met veel interessante weetjes en persoonlijke ervaringen.
Over de lezing
Over de hele wereld wordt een grote diversiteit aan groente verbouwd. Hierbij zijn vele soorten en rassen die hier (nog) onbekend zijn. Italiaanse palmkool en bietjes, Koreaanse en Tibetaanse komkommer, knollen uit de Andes, Nieuw-Zeelandse spinazie, zoete aardappel. Op De Tuinen van Weldadigheid hebben ze vele van deze soorten en rassen al getest. In deze lezing krijg je een beeld van de meest veelbelovende nieuwigheden die recent naar Nederland zijn gekomen.
Voedselbos! Voedselbos? Wat is het en wat kun je ermee? | zondag
Over Liesbeth
Liesbeth van Bemmel is professioneel voedselbosbouwer en voedselbostrainer. Ze is eigenaar / beheerder van Voedselbos Benthuizen. Vanuit haar eigen kennis en ervaring heeft ze de training
‘Start een Voedselbos’ opgezet. Daarmee heeft ze in de afgelopen jaren al veel mensen geholpen bij het realiseren van hun eigen voedselbos. Liesbeth gelooft in het concept en wil zoveel mensen inspireren om hier ook mee aan de slag te gaan, in het klein of in het groot.
Over de lezing
Voedselbossen zijn heel populair en passen perfect in deze tijdgeest waarin veel mensen op zoek zijn
naar manieren om natuurlijker te eten en te leven. Deze lezing is een goede introductie voor iedereen die graag wil weten wat een voedselbos is en wat je er mee kunt. Liesbeth van Bemmel deelt haar theoretische kennis over voedselbossen en maakt het interessant door het aan te vullen vanuit haar eigen praktijkervaring. Ze vertelt wat een voedselbos precies is, hoe je zelf een voedselbos kunt opzetten en ze geeft tips over hoe je een tuin kunt omvormen tot een eetbare tuin. Voor ieder wat wils.
De eetbare siertuin | zaterdag
Over Maartje
Maartje van den Berg is mede-eigenaar van De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth. Na een lange carrière in het bedrijfsleven schrijft ze nu onder andere blogs en boekrecensies over duurzame landbouw, natuur en ecologie. In de tuin richt zij zich vol enthousiasme op de eetbare en heilzame vaste planten. In 2022 verscheen haar vertaling uit het Frans van het boek ‘Eetbare Siertuin’.
Over de lezing
Een siertuin kan mooi en eetbaar tegelijk zijn. En een moestuin kan makkelijker worden met eetbare vaste planten – die ook nog eens mooi zijn! Natuurlijk zijn er ook allerlei tussenvormen mogelijk. Dat is het uitgangspunt van deze lezing, waarin je geïnspireerd wordt om je tuin (groot of klein, strak of weelderig) eetbaar te maken. Maartje focust op eetbare vaste planten, inclusief kruiden en niet al te grote heesters en boompjes. Inclusief een aantal voorbeelden van simpele plantwissels!
Een kleine eetbare tuin of balkon | vrijdag
Over Madelon
Madelon Oostwoud is auteur van ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ (9e druk) ‘Voedselbos’ (7e druk) en ‘Voedselbosrand’ (1e druk). Toegankelijke en praktische boeken over ontwerpen voor balkon, terras, tuin en voedselbos waar men eetbare vaste eetbare planten wil planten. De boeken zijn te koop bij de betere boekhandel en via KNNV Uitgeverij.
Over de lezing
In je tuin een soepje bij elkaar knippen? Thee-van-eigen-terras of een toetje met bloemen-uit-eigen-border? In deze inspirerende lezing reikt Madelon ideeën aan voor sierlijke tuinen met vaste, eetbare beplanting. Ze geeft voorbeelden van tuinen en balkons waarvan je kunt oogsten, zonder dat sierwaarde en schoonheid van tuin en uitzicht verloren gaan. Suggesties voor het gebruik van mooie, bekende planten in de keuken maken het verhaal compleet. Zo is een nieuw balkon of een tuin aanleggen makkelijk, leuk én lekker.
Wildplukken: De verboden vruchten der natuur onthuld | zaterdag & zondag
Over Manon
Duizendpoot in het wild; Wildplukgids, Voedselbosser, Bloemist, Psycholoog, Guerrilla boer, Moeder van Benjamin en Alexander en getrouwd met Zuid-Afrikaanse George. Ik omarm het leven met een rebelse geest en geef de wereld kleur op mijn eigen manier. Alles wat ik doe draagt bij aan de wereld die ik graag voor me zie; groen, verbonden en nieuwsgierig.
Over de lezing
Trek je wandelschoenen aan, open je zintuigen en laat je betoveren tijdens deze wildpluk introductie. Als ervaren gids begeleid ik je bij het identificeren van wilde eetbare planten en kruiden. Laat je verassen door de diversiteit aan smaken, geuren en texturen die je in het wild kunt vinden. Ontdek hoe je verantwoord plukt en geniet van de overvloed, terwijl we een prachtige aarde achterlaten voor toekomstige generaties.
Workshop Ontwerp je eigen voedselbos | vrijdag
Over Marc
Marc Sterk (33), tweede generatie eigenaar van STERK Tuincentrum & tuinadvies is groenprofessional, tuinontwerper, hovenier en heeft een schat aan ervaring. Samen met zijn team maakt hij slimme tuinplannen toegankelijk en moedigt mensen aan om hun handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan.
Over de workshop
Haal meer uit je tuin! In deze workshop leer je hoe je jouw achtertuin transformeert tot een weelderig voedselbos! Ontdek de fundatie van een slim, mooi én eetbaar beplantingsplan. Schrijf je in bij de infobalie voor deze inspirerende hands-on workshop.
Workshop Fermenteer je moestuinoogst | vrijdag | €10 p.p.
Over Margot
In een voormalige kaasboerderij komt, de opvoeding in de keuken van haar moeder, haar wereldwijde culinaire zoektocht, en de droom om zelfvoorzienend te leven, samen. Koken en kweken vormt een rode draad in haar leven, waarin fermentatie de boventoon voert. Het brengt een passie en creativiteit in Margot naar boven die ze het liefst met iedereen deelt.
Over de workshop
Deze workshop geeft je een andere kijk op jouw moestuin. Het fermenteren van je moestuinoogst maakt namelijk dat je niet alleen geniet van je onbespoten groenten maar ook gebruik maakt van de microben die je, misschien wel onbewust, in je moestuin kweekte. Fermentatie maakt jouw zelfgekweekte groenten nóg gezonder, langer houdbaar en bovendien lekker. In deze workshop leer je wat fermentatie is, hoe het werkt en maak je zelf een pot met gefermenteerde groenten.
Kosten: €10 per persoon
Bloemen plukken uit eigen tuin – zo leg je een No-Dig pluktuin aan! | vrijdag
Over Marilou & Winnie
Winnie en Marilou hebben begin 2023 hun kantoorbaan opgezegd en zijn een zelfoogsttuin gestart onder de rook van Den Bosch. Naast het opzetten van een ecologische bloemenpluktuin telen ze voor meer dan 200 vaste leden groenten, kruiden en kleinfruit. Winnie en Marilou zorgen voor de teelt en het onderhoud, het leukste laten ze aan hun leden over; het oogsten!
Over de lezing
Van een stuk grond vol tegels, gras of onkruid naar een prachtige (bloemen)pluktuin, yes please! Maar waar begin je? In deze lezing leer je over aanleg volgens de No-Dig methode. Door de grond niet te keren laat je het bodemleven zijn gang gaan: de beste basis voor je pluktuin. Winnie en Marilou vertellen je over geschikte soorten bloemen, de manier van opkweken en het verzorgen ervan. Inclusief pluk- en schiktips voor een prachtig veldboeket.
Astrologisch zaaien en planten in de moestuin | zondag
Over Martijn
Martijn van De Groene Vallei richt zich op onderzoek, astrologisch zaaien en planten, en dynamische bodemvitalisatie. Zodat jouw bodem zo vitaal- en smakelijk mogelijke gewassen laat groeien. Hierbij staat de afstemming tussen (moes)tuinder, gewas en bodem centraal. Daarnaast kan de levensvitaliteit van de bodem, compost en gewassen in beeld worden gebracht door middel van het maken van Rondfilter Chromatografie.
Over de lezing
In deze lezing laat Martijn zien hoe kosmische invloeden effect hebben op onze gewassen. Wat de rol van de maan, de dierenriem en de planeten hierin is. En hoe we deze invloeden op praktische en gemakkelijke manier kunnen inzetten in het zaaien en planten, om jou gewas gezonder, vitaler en nog smakelijker te maken. We maken daarbij gebruik van de zaai-, plant en oogst kalender van De Groene Vallei.
De Kruidenapotheek | zondag
Over Martine
Al 25 jaar docente kruidenleer en pharmacognosie. Ik geef graag en veel lezingen en mijn topics zijn onder andere Kruiden voor dieren, Aanleg van Kruidentuinen en Groenten en fruit in gezonde voeding. Daarnaast schreef ik al drie kinderboeken over kruiden. Mijn nieuwste boek, de Kruidenapotheek, staat vol recepten om kleine dagdagelijkse kwaaltjes aan te pakken door middel van kruiden.
Over de lezing
In deze lezing ga ik een aantal kruiden nader bespreken die makkelijk in een moestuin geïntegreerd kunnen worden. Ik ga in op hun eigenschappen, hun diversiteit en hun geneeskrachtige werking. Aan de hand van voorbeelden en recepten geef ik graag een aantal tips en tricks over kruiden en waarom ze zeker niet mogen ontbreken in een moestuin en in je dagelijkse leven. De lezing geeft een kleine inkijk in de boeiende wereld van kruiden!
Help! Slakken in de moestuin | zaterdag
Over Mathias
Mathias Vanduffel, eigenaar van Biogroei en schrijver van verschillende tuinboeken waaronder “Slakken bestrijden, de ultieme moestuin gids!”. Hij is met Biogroei op een missie naar een wereld zonder gif!
Over de lezing
Verdiep je in de wereld van slakken en ontdek hoe je ze in je tuin kunt beheersen, tolereren, voorkomen en bestrijden. Leer effectieve methoden om je geliefde moestuin vrij te houden van deze kleine kruipers. Sluit je aan bij ons en samen zorgen we ervoor dat jouw groene paradijs wordt beschermd tegen deze (ongewenste) gasten. Laat deze kans niet liggen om te leren hoe je jouw moestuin slakkenvrij kunt houden.
De bodem is de basis | zondag
Over Mathijs & Unze
Mathijs is grondlegger van Bio-Kultura. Al ruim 15 jaar is hij met veel plezier ondernemer in dit groene vakgebied; enthousiaste (moes)tuiniers zijn immers een leuke doelgroep om zijn kennis over de bodem aan over te dragen. Aangevuld door Unze die van oorsprong aardwetenschapper is, maar inmiddels zijn bodemexpertise in de praktijk brengt bij Bio-Kultura en op de aanverwante kwekerij van Houtum.
Over de lezing
Deze interactieve lezing met bodemquiz van Bio-Kultura gaat over moestuinieren in samenwerking met de bodem en haar bewoners. Je leert over de wonderlijke wereld van het bodemleven en waarom dit zo belangrijk is voor een gezonde bodem. Onderwerpen als mulchen, no-dig en compost zullen zeker voorbij komen. Hoe je deze kennis over de bodem in jouw voordeel gebruikt in de moestuin, hoor je van collega’s Unze en Mathijs van Bio-Kultura!
Live podcastopname, Q&A en zadenruil | alle dagen
Over Moestuin Advies
Waar het ooit begon met @moestuin.advies op Instagram, is het platform Moestuin Advies van Merel (@groenemuts), Ruud en Joris inmiddels uitgegroeid tot een online community voor en door (moes)tuinliefhebbers. Je vindt er producten, inspiratie en informatie over alles van tomaten tot composteren en van fruitbomen tot luizen. Ook hebben ze Moestuin Advies de Podcast, waarin ze wekelijks praten over hun (moes)tuinen.
Over de podcast en zadenruil
Moestuin Advies de Podcast komt opnieuw naar De Moestuinbeurs! Jeugdvrienden Ruud en Joris gaan niet alleen met elkaar, maar óók met anderen in gesprek over alles rondom moestuinieren. Ze beantwoorden live jouw vragen, dus kom langs en luister naar deze Brabantse gezelligheid. Naast de podcast kun je bij hen zaden en stekjes ruilen – ja, ook dahlia knollen!
Klimaatslim (moes)tuinieren | zondag
Over Moniek & Anneke
Moniek de Bakker werkt sinds 2013 als tuinontwerper onder de naam ‘Tuin van de buren’. Moniek ontwerpt natuurvriendelijke tuinen met plaats voor plant, mens en dier. Haar tuinbedrijf is aangesloten bij Vakgroep Wilde Weelde, een vereniging van bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving. Ze is schrijver van het boek Klimaatslim tuinieren, dat vanaf eind februari 2024 in de boekhandel verkrijgbaar is. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s van Anneke Beemer.
Anneke Beemer is naast tuin- en beplantingsontwerper professioneel tuinfotograaf. Ze is deels opgeleid door de bekende tuinfotograaf en groenauteur Modeste Herwig, met wie ze zo’n 20 jaar heeft samengewerkt. Het fotograferen van tuinen en natuur is haar passie. Anneke tuiniert al heel wat jaren op een volkstuin, met vooral veel bloemen!
Over de lezing
Moniek en Anneke nemen je tijdens de lezing mee hoe je als tuin- en moestuinliefhebber om kunt gaan met het veranderende klimaat. Welke planten zijn goed bestand tegen droogte en hitte? Hoe bescherm je je planten in tuin en moestuin tijdens perioden van langdurige droogte of juist extreme regenval? Hoe zorg je voor meer planten- en dierenleven? Door slimme keuzes te maken is het mogelijk de tuin en moestuin natuurvriendelijk en toekomstbestendig te maken. Je gaat naar huis met een tas vol handige tips.
(On)kruiden expeditie! | vrijdag
Over Monique
Founder van Natuuropleiding en culinair herborist/wildplukker voor (sterren)restaurants.
Over de wildplukwandeling
Het terrein waar Monique zich het meeste thuis voelt is buiten, in de natuur. Lekkerbekkend loopt zij in het rond, speurend naar heerlijkheden om te plukken (en eten natuurlijk). Ze neemt je graag mee!
Workshop De Eetbare Stad: Maak een plantsoen in de buurt kleurrijk en smakelijk groen | vrijdag
Over Nancy
Na een leven in de kunst en cultuur schoolde Nancy zich acht jaar geleden om tot biologisch tuinder en startte ze samen met haar buurman en collega Michel Olden de Moestuinschool Amsterdam, met uitzicht op Amsterdam Centraal Station. Ook werken ze samen als tuindersteam bij zelfoogsttuin ‘Vers aan de Vecht’ in Weesp.
Over de workshop
Moestuinschool Amsterdam is een activiteit van ‘De Eetbare Stad’, de opleiding en de stichting die stedelingen helpen met succes groente te telen, van zaadje tot soep. En om dat ook buiten hun eigen balkon of stadstuin te doen, op een duurzame manier. Wat komt erbij kijken als je in je straat, op de stoep of in het park groente wil telen? En wat zijn de typische stadsgevaren die loeren op de afrijpende pompoenen en courgettes? Leer alles over hoe je dit aanpakt in deze praktische workshop.
Het bos in: Wildplukken met Natascha | zaterdag & zondag
Over Natascha
Natascha laat je dagelijks via Instagram zien wat een moestuin doet voor je geluksgevoel, geeft gratis tips vanuit haar mega kas van 1200m2 en geeft kruidenworkshops en kruidenwandelingen (ook op aanvraag).
Over de wildplukwandeling
Tijdens de wildplukwandeling leer je de basis van het plukken, waarin je samen met Natascha ongeveer 10 soorten gaat bestuderen en ervaren. Ze vertelt je over de herkenbaarheid, het gebruik en de gezondheidsvoordelen!
Alles wat je altijd al wilde weten over sla | vrijdag
Over Norbert
Norbert Mergen is mede-eigenaar van De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth. Hij is al vele jaren bekend als expert op het gebied van oude en nieuwe moestuingewassen, inclusief hun historie, teelt en vermeerdering. En hij kookt er graag en heerlijk mee. Zijn plantbeschrijvingen zijn vermaard en krijgen binnenkort het podium dat ze verdienen in een lijvig boek over de Nederlandse groenteteelt. Bij De Tuinen van MergenMetz zijn ze enthousiast beschermer van genetisch materiaal, zowel van planten als van dieren, bijvoorbeeld de Welsumer kip en het Bonte Bentheimer varken.
Over de lezing
Ieder die begint met moestuinieren zaait sla. We eten het vaak en er zijn zo veel uitdagende soorten en variëteiten: van klein duimpje tot kroppen van wel een meter doorsnee. Voor de Egyptenaren was het een lustopwekkende groente, voor de Grieken juist een slaapmiddel. En we ontmantelen de historie van ijsbergsla.
Leer alles over asperges | vrijdag
Over Ruud
Ruud begon ooit met @moestuin.advies op Instagram, en inmiddels is het platform Moestuin Advies van Merel (@groenemuts), Ruud en Joris inmiddels uitgegroeid tot een online community voor en door (moes)tuinliefhebbers. Je vindt er producten, inspiratie en informatie over alles van tomaten tot composteren en van fruitbomen tot luizen. Ook hebben ze Moestuin Advies de Podcast, waarin ze wekelijks praten over hun (moes)tuinen.
Over de lezing
Asperges, ook wel het “witte goud” genoemd. Naast witte heb je ook groene en paarse varianten. Wist je dat deze gemakkelijker te telen zijn dan de beroemde witte asperges? In deze lezing neem ik je mee op een asperge-avontuur, van zaaien en planten tot verzorgen, oogsten en uiteindelijk heerlijk bereiden!
Workshop Hoe start je een gemeenschapstuin op? | zondag
Over Sanne
In Weesp wonen mijn man, kinderen van 11 en 13 en ik in het prachtige buitengebied. Daar begon ik ons eigen moestuintje, zo leuk met de kinderen. Maar het leek me nog leuker om het met meer mensen samen te doen. Ik zet me graag in om de rol van gezond, duurzaam en smaakvol eten te versterken, dus ben ik 4 jaar geleden de groentepluktuin Vers aan de Vecht gestart.
Over de workshop
Ben je in het bezit van een stuk gezonde bodem, en wil je er met een groep mensen voedsel op verbouwen? In deze workshop vertel ik hoe ik ben gestart met de community Vers aan de Vecht. In eerste instantie dachten we aan een Herenboerderij. Dat bleek een brug te ver, en ik deel graag mijn ervaringen. Van het opbouwen van de groep met leden, tot het aannemen van tuinders en samenwerken met een boer.
Fermenteren kan je leren | zondag
Over Sanne
Sanne (47) woont met haar gezin in Rotterdam waar zij dagelijks zorgt voor haar ‘microbenboerderij’. “Fermenteren is leuk om te doen, levert bijzondere en smaakvolle gerechten op, voorkomt voedselverspilling en ondersteunt je immuunsysteem en je mentale gezondheid. Goed bezig zijn met heel veel bonussen!” Haar missie is daarom om fermentatie een plek te geven in elke keuken thuis.
Over de lezing
Van grond tot kont: overal zijn micro-organismen aan het werk. In haar lezing vertelt Sanne hoe je met hulp van deze micro-organismen jouw moestuinoogst kunt inzetten om minder weg te gooien en gezonder te eten. De oplossing? Fermentatie! Spannend? Dat valt reuze mee! Sanne deelt haar tips & tricks. Want fermenteren, dat kun je leren!
Van keukenrest naar bodemvoeding: Bokashi maak je zo! | vrijdag
Over Sjaak
Sjaak Willemstein is sinds 1985 met duurzaamheid bezig en maakt al ruim 25 jaar Bokashi met keuken- en tuinresten. Hij is meerdere keren uitgeroepen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland, heeft duurzaamheidsprijzen gewonnen, en sinds 2014 heeft hij de webshop DeDuurzameTuin.nl.
Over de lezing
Keukenresten weggooien is nu verleden tijd! Maak van al je keukenresten Bokashi. Bokashi is een supervoeding voor het bodemleven in jouw (moes)tuin. Het maakt je bodem gezond en ziekteresistent. Hierdoor worden ook de planten in jouw (moes)tuin ziekteresistent. Benieuwd hoe ook jij van je keukenresten, Bokashi kunt maken? Kom dan naar deze lezing.
Iedereen kan moestuinieren | zaterdag
Over Sofie
Sofie Maes is bio-ingenieur en moestuinblogger. Haar moestuincarrière begon 17 jaar geleden, toen ze een courgettezaadje in de grond stopte. Dankzij deze rijke ervaring begeleidt ze moestuiniers, geeft cursussen en schrijft voor tuinmagazines. Als kers op de taart verscheen in 2023 haar eerste boek ‘Iedereen kan moestuinieren’.
Over de lezing
Wil je altijd al starten met een moestuin, maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen? Sofie legt je de basis uit van een gezonde moestuin waar jij jaarrond verse groenten en kruiden uit kan oogsten. Ze geeft je handige en praktijkgerichte tips waarmee jij onmiddellijk aan de slag kan gaan in je eigen tuin.
Bio(diversiteit) in je moestuin | zaterdag
Over Teun
Workshop Let’s Pollinate the Planet: Bloembommen voor meer Bijen | zondag
Over The Pollinators
Permacultuur startersclass & Permacultuur advanced class | zaterdag
Over Vera
Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur. Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere Groei & Bloei, De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine. In maart 2024 komt haar derde boek uit Vera’s moestuin, permacultuur van maand tot maand.
Over de lezing
Permacultuur startersclass
In deze lezing vertelt Vera hoe je met met behulp van permacultuur een moestuin kan creëren waar je het hele jaar van kan oogsten, die weinig onderhoud vraagt én goed is voor de biodiversiteit. Ze licht de drie belangrijkste technieken van permacultuur moestuinieren toe: niet spitten, mulchen en diversiteit. Ook geeft ze voorbeelden van mooie en productieve groente-polyculturen, waarin groentes met kruiden en eetbare bloemen vrolijk door elkaar groeien.
Permacultuur advanced class
Permacultuur is vooral een ontwerpmethode en in deze lezing gaan we het dus hebben over het ontwerpen van eetbare tuinen. Aan de hand van haar eigen tuin van 1000 m2 laat Vera zien hoe ze de permacultuur-ontwerpprincipes heeft toegepast om een eetbaar paradijs te creëren. Een tuin die volop oogst geeft, onderhoudsarm is en waar het lekker vertoeven is voor zowel mens als dier!
Biodiversiteit in de moestuingrond | vrijdag
Over Willem
Willem was jarenlang hoogleraar ecologie aan de Wageningse universiteit. Nu woont hij in een biologische woongemeenschap met een eigen moestuin. Ook werkt hij als vrijwilliger aan het beheer van 28 hectare boerenland van Land van Ons in Empe (Gld). Daar verbeteren burgers samen met een biologische boer de biodiversiteit en het landschap.
Over de lezing
In zijn lezing laat Willem zien hoe een biodiverse bodem eruitziet. Moet je bijvoorbeeld wel of juist niet spitten (“no dig”)? Hij put daarbij uit zijn eigen ervaringen. Met zijn woongemeenschap toverde hij een kaal weiland om van een bijna dode bodem tot een weelderige biologische moestuin, met een bodem vol leven. En wie wil dat niet in haar eigen tuin of op zijn balkon?
Koop nu je tickets voor De Moestuinbeurs 2025. Tot dan!