Het programma
voor kinderen

Bekijk hier het speciale programma voor kinderen t/m 12 jaar.

Wat kun je verwachten?

💡 Kinderprogramma

Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree. Bij binnenkomst ontvangt elk kind een educatieve speurtocht van De Moestuinbeurs. Er is een leuke route over het terrein uitgestippeld om de antwoorden te vinden.

Ook zijn er op De Moestuinbeurs dagelijks educatieve en leuke kinderworkshops te volgen. Juist voor kinderen is het belangrijk om te leren over de natuur en voedsel! Bekijk hieronder de onderwerpen per dag, de tijden volgen later. Alle kinderworkshops werken met vrije inloop.

🪴 Kindertuin

De hele dag door kunnen kinderen knutselen in de knutseltent. Egeltjes knutselen of handige zaailabels maken, het kan allemaal. Er liggen ook mooie kleurplaten klaar. Naast de knutseltent vind je de speeltuin, waar kinderen kunnen spelen.

🏰 Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld biedt eigen kinderactiviteiten aan die verkrijgbaar zijn bij de receptie (in het kasteel). Verken bijvoorbeeld het kabouterpad in het bos!

Belangrijk om te weten: Wij bieden geen kinderopvang aan op de beurs. De verantwoordelijkheid en toezicht valt onder de verantwoordelijkheid van een ouder/verzorger.

De Kinderworkshops

Verschillende workshops door ambassadeur Simon

De Moestuinman

Simon Eurlings | alle dagen aanwezig

Zeg ken jij de moestuinman? Mensen vergeten het weleens, maar ik heet Simon! Wat begon als corona grap mondde uit tot een enorme passie en fulltime onderneming. Mijn grootste doel is iedereen -en vooral jongeren- de natuur weer wat meer te laten omarmen. Daar is de moestuin een geweldig hulpmiddel voor, want je kunt er van alles beleven, je verwonderen, meer buiten zijn en bewegen, gezonder door gaan eten en vooral héél veel plezier beleven. We maken het hier dus ook niet te serieus, maar doen alles met een knipoog. Naast lesgeven doe ik nog heel veel andere dingen zoals een boek schrijven, workshops en geef ik veel online tips. 

Ik ben enorm trots om ambassadeur van het kinderprogramma te zijn!

Wormen, de helden van de moestuin | zaterdag 12:00-12:30

Wormen zijn ontzettend belangrijk voor je moestuin en daarom vertel ik je er alles over. Wist je bijvoorbeeld dat wormen compost maken? In deze workshop leer je over wormen en waarom ze moestuin superhelden zijn, hoe ze compost maken en leer je hoe je een huisje voor ze kunt maken om ze te zien kruipen.

Zintuigen prikkelen | zaterdag 14:00-14:30

In de moestuin groeit en bloeit er van alles. We gaan ontdekken hoe goed we groente, fruit en kruiden herkennen zonder onze ogen. Ben jij een echte moestuinkenner en ken je alle geuren, vormen en smaken al? Test het uit tijdens deze workhop!

Kriebelbeestjes | zondag 12:00-12:30

Er leeft van alles in en rondom de tuin. Het zoemt, vliegt, loopt, kruipt, kriebelt en beweegt. Die gekke beestjes zien er misschien niet altijd allemaal even vriendelijk uit, maar ze zijn enorm belangrijk voor een mooie en gezonde moestuin. Na een korte uitleg over het belang van al onze kriebel vrienden gaan we naar ze op zoek met loeppotjes. Belangrijk is daarbij de liefde en respect voor de natuur, want we zetten ze netjes terug waar we ze gevonden hebben.

Zaden raden | zondag 14:00-14:30

Er staan heel veel planten in de moestuin, maar hoe komen die er eigenlijk? Niet alleen wij mensen zorgen daarvoor. Wil je leren wat zaden zijn, hoe ze er allemaal anders uitzien, maar toch hetzelfde werken? Dan is deze workshop echt iets voor jou. Aan het einde zaaien we zelf nog iets om met onze eigen ogen te zien hoe zaadjes een mooie moestuin plant worden.

De Grote Moestuinquiz

C'est la vie for you

Carmen van Heel | zaterdag 11:00-11:30 en 13:00-13:30

Over de workshop

“Ik ben familie van de paprika en in de zomer kun je mij oogsten. Je kunt mij van de plant halen en direct opeten, maar je kan ook soep of saus van mij maken. Ra ra, welke vrucht ben ik?” Weet jij het? Wil je nog meer van dit soort vragen raden en spelenderwijs meer leren over moestuinieren? Kom dan gezellig naar De Grote Moestuinquiz!

Over Carmen 

Hoi hoi! Mijn naam is Carmen van Heel, maar je mag mij ook Carmoes noemen. Deze bijnaam kreeg ik omdat ik zo van moestuinieren houd. Ik leer kinderen op scholen en BSO’s graag hoe leuk het is om zelf groenten te kweken, met als doel om de wereld een stukje mooier te maken. Dit doe ik met heel veel plezier!

De wonderlijke wereld van wormen

Balkonton

Ireen Laarakker | zondag 11:00-11:30

Over de workshop

Wil je alles leren over de wereld van wormen? Heb je je ooit afgevraagd wat wormen graag eten en hoe ze helpen in de tuin? Kom dan naar de les met Ireen Laarakker van Balkonton! Zij zal je alles vertellen over hoe deze kleine vrienden ons kunnen helpen. We gaan ook zelf op zoek naar wormen. Het wordt super leuk en leerzaam, dus mis het niet!

Over Ireen 

Ireen maakte 10 jaar geleden haar eerste wormenbak. Ze kwam erachter hoe belangrijk wormen zijn voor de aarde en voor de planten. Haar bedrijf Balkonton verkoopt en ontwerpt sindsdien verschillende soorten wormenbakken. In haar laatste ontwerp, het Wormenpaleis, voelen de wormen zich de koning en koningin.

Ontdek de levensloop van dieren en plantjes in je moestuin

De Moestuinschool

Lidion Zierikzee | vrijdag 13:00-13:30 en zaterdag 11:30-12:00

Over de workshop

Hoe groeien bonen en hoe ziet de baby van een luis eruit die graag op die bonen leeft? Waar zitten zaadjes van een wortel verstopt en kun je een tomaat gewoon in de grond stoppen om nieuwe plantjes te kweken? In deze bijzondere les stap je in de wonderlijke wereld van het groeien, bloeien en leven in de moestuin. Van begin tot einde en weer opnieuw. Kom je mee ontdekken? 

Over Lidion 

Als docent en pedagoog ondersteunt Lidion, met een flinke dosis energie en passie, moestuinprojecten in de zorg en het onderwijs. Vanuit De Moestuinschool ontwerpt Lidion cultuur- en natuureducatie voor diverse organisaties. En geregeld geeft zij lezingen, workshops en rondleidingen, zowel in de eigen eetbare tuin van 1200m2 als op locatie. Samen met haar gezin en dieren woont zij, met een missie tot zelfvoorzienend, op De Veluwe.

Chantal Overgaauw | vrijdag 11:30-12:00 en zondag 13:00-13:30

Over de workshop

Zaadbommen maken vinden alle kinderen leuk. Lekker met de handen in de aarde ronde ballen maken. Chantal gebruikt voor de zaadbommen biologisch bloemenzaad, omdat het gif dat na gangbare teelt achterblijft in niet-biologisch zaad via de plant of bloem bij de bij belandt die eraan sterft. Ook de grond is zonder turf, omdat voor de winning ervan natuurgebieden worden afgegraven. Zaadbommen maken is niet alleen lekker kliederen, maar ook goed voor de biodiversiteit en leerzaam voor kinderen.

Over Chantal 

Chantal schreef jarenlang als journalist over natuur en duurzaamheid, schoolde zich om tot Natuurwijzer en pedagogisch medewerker en besloot dat kinderen meer moesten leren over goede voeding. In de moestuin leren ze bovendien alles over natuur. Op de website van Moestuinieren met Kinderen vind je moestuinlessen en kinderactiviteiten. Ze biedt ook ondersteuning op locatie en hulp bij ontwerp en inrichting van je moestuin.

Zaai je eigen moestuintje voor thuis

MoestuinMama

Maartje Puts | vrijdag 14:00-14:30

Over de workshop

Kom zelf je eigen tomatenplantje, erwt en goudsbloem zaaien bij MoestuinMama. In deze workshop ontdekken kinderen spelenderwijs wat een groenteplantje nodig heeft om te groeien van een klein zaadje tot een groenteplantje met tomaten die je zo kunt opsnoepen. Kinderen maken hun eigen plantenpotjes van oude wc-rolletjes en krantenpapier en gaan naar huis met drie plantjes.

Over MoestuinMama Maartje 

Samen met haar twee kinderen van 6 en 8 jaar tuiniert Maartje in een stadstuintje van 60m2 in Utrecht. In haar online moestuinklasje begeleidt MoestuinMama andere ouders en leerkrachten die met kinderen willen leren moestuinieren. Tussen maart en de zomervakantie neemt ze je stap voor stap mee door het proces van zaaien tot oogsten. Je leert verschillende groenten en eetbare bloemen zaaien, hoe je ze het beste kunt verzorgen en natuurlijk ga je ook oogsten. Als moestuinjuf staat Maartje zelf ook regelmatig voor de klas op een bassischool en gaat ze met kinderen van groep 3 tot en met 6 aan de slag in de schoolmoestuin. En samen met een groep vrijwilligers runt ze een kleurrijke pluktuin in Utrecht Oost.

Enthousiast? Kom langs op
De Moestuinbeurs

Koop nu je tickets voor De Moestuinbeurs 2024. Tot dan!