Het programma

Bekijk hieronder de programma onderdelen van De Moestuinbeurs 2025. Nog geen toegangstickets? Koop ze dan nu - het gaat hard!

Het schema

Elke dag kun je je laten inspireren en nieuwe kennis opdoen over allerlei moestuin-gerelateerde onderwerpen. Bekijk hieronder het tijdsschema, of zoek je favoriete programma-deelnemer. Het programma is elke dag even uitgebreid en zo divers mogelijk. Er kunnen nog onderdelen worden toegevoegd.

*Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Er is een speciaal programma voor kinderen t/m 12 jaar! Meer weten?

Programma deelnemers (A-Z)

Alex (in Wonderland)

Alex in Wonderland

Workshop Pickled by Alex in Wonderland – How to turn your waste into taste! | zondag | €10 p.p.

About Alex

Alex hails from New Zealand and is dedicated to creating delicious food in harmony with the planet. Focusing on organic, seasonal Dutch produce, she creates highly nutritious meals that make you feel good, while impacting our world positively. Through sourcing ingredients from regenerative farms, choosing green energy, cooking with intention, minimising plastic and green waste. AiW is catering with a conscience.

About the workshop

In the AiW kitchen we use different techniques everyday to actively minimise our green waste, transforming the tricky, unconventional ingredients into pleasure. In the workshop “Pickled” we will turn waste into taste using a few age old techniques including pickling and preserving. We welcome you to bring a jar from home to fill with deliciousness and inspiration, a tasty reminder of how we can easily have a positive impact and a fridge full of flavour!

– This workshop is in English
– Costs: €10 per person
– Please bring your own jar or two from home (approximately 250mL)

Anthonet van Bergenhenegouwen

Bloemen in de Tuin

Lezing De eetbare siertuin | zaterdag

Speeddate “EHBO” Eerste hulp bij je eetbare sierplanten | zaterdag

Over Anthonet

Anthonet van Bergenhenegouwen is tuinontwerper en beplantingsadviseur van ‘Bloemen in de tuin’. Zo ontwerpt ze groene tuinen, waar veel ruimte is voor beplanting. Haar tuinbedrijf is aangesloten bij Vakgroep De Wilde Weelde, een vereniging van bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving. De eerste jaren betrokken bij aanleg en onderhoud van De Eetbare Siertuin van Mergenmetz. Het beplantingsplan is van haar hand.

Over de lezing

Je hoeft niet per se een moestuin aan te leggen om uit je tuin te kunnen eten. Er zijn talloze meerjarige gewassen waar je én de sier mee maakt in de border én lekker van kunt oogsten. Tijdens deze lezing vertelt Anthonet over tuinontwerpen en beplanting die zowel mooi als eetbaar zijn voor je voor- en/ of achtertuin. Denk aan je border, groene gevel of geveltuin, schutting of haag en potten op het terras.

Over de speeddate “EHBO”

Tijdens deze 1-op-1 speeddate helpt Anthonet je met je vragen over welke eetbare sierplanten geschikt zijn in jouw tuin. Afgestemd op de grond waarop je tuiniert, mooie tuinplanten voor de border en lekker in de keuken. Denk aan: meerjarige groente, kleinfruit, kruiden voor gerechten en/of tisane.

Lezing Een mini-moestuin met een mega oogst | zondag

Over Bart

Bart Verelst is een Belgische groenjournalist, auteur en tuinliefhebber. Hij is bekend om zijn bijdragen aan verschillende media als tuindeskundige en heeft meerdere boeken geschreven over duurzame tuinpraktijken. Samen met Marc Verachtert schreef hij bijvoorbeeld de boeken “Zakboek voor de klimaattuin” en “Zakboek voor de sponstuin,” die zich richten op milieuvriendelijke tuintechnieken en aanpassing aan klimaatveranderingen.

Moestuinen zijn Bart’s dada. Op biologische wijze moestuinieren op een manier waarop er tevens een positieve bijdrage geleverd wordt aan de biodiversiteit én met respect voor duurzaamheid. Het is de kunst om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven en dat in harmonie met de natuur.

Over de lezing

Onze tuinen worden steeds kleiner. Waar onze grootouders nog ruime percelen hadden, moeten wij het vaak doen met 50 vierkante meter, een terras of zelfs alleen een balkon. Maar een kleine tuin hoeft je niet te beperken! In deze lezing deel ik praktische tips om op een klein oppervlak toch volop groenten en kruiden te kweken. Van slimme plantkeuzes tot handige indelingstrucs voor je balkon of terras. Ook bespreken we hoe je efficiënter omgaat met materialen en waterbeheer voor planten in potten. Ontdek hoe je het meeste uit je mini-moestuin haalt!

Christian Weij

VanChris

Workshop Je eigen groente fermenteren | vrijdag | €10 p.p.

Over Christian

Christian Weij is fermentatie-expert, chef en auteur van meerdere bekroonde boeken. Hij staat bekend om zijn innovatieve en duurzame aanpak in de keuken en inspireert zowel professionals als foodliefhebbers. Met zijn diepgaande kennis en jarenlange ervaring weet hij de kunst van fermentatie toegankelijk en spannend te maken.

Over de workshop

Leer hoe je groenten en fruit uit je tuin op een ambachtelijke manier kunt conserveren, zonder invriezen of wecken! In deze interactieve workshop ontdek je de magie van fermentatie, ga je zelf aan de slag en proef je verschillende unieke fermentaties. Je neemt een pot zelfgemaakte zuurkool of kimchi-achtige mee naar huis. Duurzaam, smaakvol en verrassend eenvoudig!

Kosten: €10 per persoon

Lezing Het belang en de geschiedenis van conserveren | zaterdag

Over Derk

Ik ben Derk Huizinga en sinds 2019 geef ik met veel plezier biologische moestuincursussen, doe ik moestuinprojecten in opdracht van gemeentes en geef ik workshops over inmaken. Vanaf 2014 heb ik veel moestuinervaring opgedaan en ben ik mij gaan verdiepen in het conserveren van groente. Ik wil mensen graag weer in aanraking brengen met hun eigen voedselvoorziening en conserveren is daar een essentieel onderdeel van.

Over de lezing

Al eeuwenlang wordt voedsel geconserveerd. Om overschotten aan groente te verwerken en om in de winter voldoende voedsel te hebben. Tot in de jaren ’60 was dat heel gebruikelijk. Daarna kwamen supermarkten met goedkoop aanbod van groente en fruit. Daardoor raakten groente verbouwen en conserveren in de vergetelheid. Dat leek vooruitgang, maar het heeft ons ook kwetsbaar gemaakt. Sinds de coronacrisis staat conserveren weer volop in de belangstelling. Deze lezing geeft je inzicht in de manieren van conserveren en hoe leuk het is om te doen!

Dette Glashouwer & Joop van Brakel

Glashouwer Theaterproducties

Theatershow BODEM-BUIK-BREIN | alle dagen | €10 p.p.

Over Dette

Grote kans dat je dit BODEM-BUIK-BREIN verhaal nog nooit zo gehoord hebt… en grote kans dat jouw wereld na het zien van de voorstelling compleet veranderd is! Glashouwer Theaterproducties maakt innovatief en humorvol theater dat tot nadenken stemt en bewustzijn verruimt: over ons geldsysteem, over communiceren of over de dood.

Over de theatershow

Nu neemt Dette Glashouwer je, samen met componist/muzikant Joop van Brakel, opnieuw mee op avontuur. Met de vraag “wat is eigenlijk de bodem” komen we tot de ontdekking dat onze buik er rechtstreeks mee in verbinding staat. In een handvol gezonde aarde zitten evenveel levende wezens (microben) als er mensen op aarde zijn, in onze buik wonen meer diertjes dan we cellen hebben. Als het microben zijn die vanuit de darmen signalen naar ons brein sturen, wie zijn we dan, wie is er eigenlijk verslaafd aan chocola?

Bekijk hier de trailer.

Kosten: €10 per persoon

Emiel de Kruijff

Wormenboerderij

Speeddate “EHBO” Eerste hulp bij je compost vragen | vrijdag

Over Emiel

Sinds 2021 inspireert Emiel van de Wormenboerderij mensen om met behulp van wormen aan de slag te gaan met composteren. Door je eigen GFT-afval om te zetten in voedzame aarde, zet je een duurzame stap richting een groenere toekomst. Sluit de kringloop en start een wormenhotel bij je thuis, op werk of op school!

Over de speeddate “EHBO”

Tijdens deze speeddate beantwoordt Emiel al je vragen over composteren, welke vorm past het beste bij jou? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Hoe krijg je mooie compost voor jou (moes) tuin of balkon? Kort, krachtig en praktisch!

Erik Poelman, Dirk van Apeldoorn & Yvonne Florissen

CropMix

Lezing Gewasdiversiteit: De brug tussen moestuiniers en de professionele landbouw | vrijdag

Over CropMix

Akkerbouwers, onderzoekers en ketenpartners slaan de handen ineen om een doorbraak te realiseren in de transitie naar een duurzame akkerbouw in het vijfjarige wetenschappelijke onderzoeksprogramma CropMix. Centraal staat het vergroten van de gewasdiversiteit, met name door middel van strokenteelt. Daarmee willen we ecologie en akkerbouw samenbrengen en de maatschappelijke transitie naar een duurzamer, op ecologie gebaseerd landbouwsysteem dichterbij brengen.

Over de lezing

De huidige geïndustrialiseerde landbouw heeft veel vruchten afgeworpen, maar blijkt steeds moeilijker vol te houden door de negatieve effecten op de omgeving. Hoe komen boeren weer bij een duurzaam, op ecologie gebaseerd landbouwsysteem?

Veel moestuiniers beschikken juist over een enorme hoeveelheid kennis over tuinieren mét de natuur. Binnen CropMix en ons citizen science project MoestuinMix proberen we deze lokale kennis te verzamelen en daar waardevolle lessen uit te trekken voor de landbouw.

 

Eva Vos

KipEigen

Lezing Kippen & Moestuin: zo maak je een slimme combi! | zaterdag

Over Eva

Eva Vos is voedselpionier en initiatiefnemer van Natuurboerderij KipEigen. Met een achtergrond in dierwetenschappen en agro-ecologie heeft ze een kleinschalig landbouwsysteem opgezet waarmee een positieve impact wordt gemaakt op natuur, klimaat en welzijn van dier en mens. Kippen, no-dig moestuin, fruitteelt, mini-voedselbos en schapenbegrazing maken hier onderdeel van uit. Middels cursussen, workshops, bouwtekeningen en persoonlijke (advies)trajecten helpt ze mensen om van start te gaan met geïntegreerd, kleinschalig kippen houden.

Over de lezing

Kippen in je moestuin? Win-win! Ik neem je mee door alle ins en outs: zodat jij precies weet hoe en waarom dit de perfecte combinatie is. Leer alles over de voordelen, tips en praktische oplossingen om kippen en moestuin succesvol te combineren aan de hand van de principes die we op onze natuurboerderij toepassen. Zo kan je vol inspiratie thuis aan de slag. Op naar een seizoen met nog meer oogst eìn verse eitjes!

Floor Korte

Floors Moestuin

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je moestuinontwerp | vrijdag

Lezing Zó start je je eigen duurzame moestuin | zaterdag

Workshop Kickstart je moestuin | zondag | €10 p.p.

Over Floor

Floor Korte is al meer dan 10 jaar een gepassioneerd moestuinier en sinds kort de trotse eigenaar en oprichter van Floors Moestuin XL, een indrukwekkende oude kwekerij van 2800m². Hier tovert ze een groen, eetbaar paradijs tevoorschijn, zowel voor zichzelf als voor bezoekers. Ze inspireert en helpt mensen bij het starten van hun eigen duurzame moestuin. Daarnaast deelt ze haar kennis via instagram, workshops, cursussen, lezingen door heel Nederland en schrijft ze boeken. Floor is regelmatig te horen en te zien in de media. “Ik wil mensen stimuleren een moestuin of eetbare tuin te beginnen en zo bijdragen aan meer biodiversiteit om ons heen.”

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

In deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Floor je verder met je vragen over je bestaande of nieuwe moestuinontwerp. Samen bekijken jullie wat je nog kan toevoegen of aanpassen om je moestuin tot een stressvrij succes te maken komend seizoen.

Over de lezing

In deze lezing legt Floor in een aantal praktische en visuele stappen uit wat een duurzame moestuin precies is, wat de voordelen ervan zijn, en hoe je jouw moestuin kunt verduurzamen of een duurzame moestuin kunt starten. Ook deelt ze hoe ze dit zelf toepast in haar nieuwe Floors Moestuin XL.

Over de workshop

Floor helpt je bij je eerste opzet van jouw eigen moestuinontwerp. Ze geeft je tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van jouw eigen plan voor de moestuin en gaan samen tekenen. Na deze workshop ga je naar huis met een eerste schets en kun je thuis jouw moestuinplan helemaal uitwerken en definitief maken, en ga je je eigen droom moestuin tegemoet.

Kosten: €10 per persoon

Huiswerk: Meet je moestuin op (kies een zonnige plek uit), bekijk waar de zon opkomt en ondergaat (hoeveel uur zon per dag in de moestuin?), maak een lijstje wat je wil verbouwen (wat eet je graag een vaak), en maak foto’s van de tuin (zodat ik goed mee kan kijken als er vragen zijn).

 

Frank Wasse van Dijk

Wormenkwekerij Wasse

Lezing Wormen in Actie: composteren en bodemverbeteraars | zondag

Over Frank

Wormenkwekerij Wasse is opgericht door Frank Wasse van Dijk om een alternatief te bieden voor kunstmest. Inmiddels is het bedrijf, samen met Franky’s Flora, uitgegroeid tot groothandel in biologische bodemverbeterende producten. Hun speciale wormenmixen spelen hierbij een belangrijke rol. Ook particulieren zijn welkom op WormenkwekerijWasse.nl voor duurzame oplossingen.

Over de lezing

Wormen voor compostering, bodemverbetering en meer! Ontdek hoe deze kleine bodemhelden bijdragen aan gezonde grond, rijk aan voedingsstoffen. Welke wormen zijn geschikt voor composteren, en welke voor het verbeteren van de bodemstructuur? Duik in de fascinerende wereld van de bodem, waar Frank Wasse van Dijk je alles uitlegt over de cruciale rol van wormen in duurzame landbouw en tuinieren. Laat je inspireren en ontdek de kracht van natuurlijke bodemverrijking!

Frodo Dekker

de Smaeckacker

Demonstratie Fruitbomen snoeien | zondag

Over Frodo

Door het fruitteeltmuseum is Frodo op het pad gekomen van de historische fruitbomen. Zijn hele leven heeft hij hobby fruitbomen om zich heen gehad, van witte aalbes tot winterjan stoofpeer. Nu professioneel in samenhang met de natuur op de kwekerij en…. met grote liefde voor het aloude ambacht van het fruitboomkweken en snoeien, gevoed door oude fruitboomgekken uit het vak.

Over de demonstratie

Tijdens deze demonstratie leer je hoe je fruitbomen op de juiste manier kunt snoeien. Frodo laat stap voor stap zien wat je nodig hebt en hoe je het aanpakt, zodat jouw bomen gezond blijven en goed groeien.

Wildplukwandeling | zaterdag & zondag

Over Ilse

Ilse donker is een maker, moeder, verwilderaar. Met haar werk als wildplukker hoopt ze mensen te helpen om verbinding met zichzelf en de natuur te maken. Haar grote inspiratie bron zijn de jager verzamelaars die hier duizenden jaren geleden leefden. Hoe kunnen wij van hun leren en zo een mooiere wereld creëren waarin we samenleven met alles dat groeit en bloeit. Naast wildplukken geeft Ilse les in oude ambachten om organiseert ze bijeenkomsten om oeroude vaardigheden te delen.
 
Over de wildplukwandeling

We gaan deze korte wildplukwandeling bezig met het maken van een wildpluk thee. Al struinend zullen we verschillende wilde planten gaan ontdekken en leren hoe we ze kunnen gebruiken in de keuken.

Jessica Koomen

@jessicakoomen

Lezing Thuis in de moestuin – Maak van je achtertuin een eetbaar paradijs | vrijdag

Over Jessica

Jessica Koomen heeft een passie voor natuurlijk tuinieren. Met haar jarenlange ervaring inspireert ze moestuiniers met haar boeken, podcast, lezingen en blogs om een productieve en weelderige moestuin aan te leggen.

Over de lezing

Een moestuin in de achtertuin saai? Jessica Koomen laat zien dat je een oogstrelende mooie én productieve moestuin in je achtertuin kunt aanleggen. De pijlers: polycultuur in plaats van wisselteelt, vergroten van de biodiversiteit om ziektes en plagen te verminderen en bodemgezondheid. Aan de hand van praktische stappenplannen en voorbeelden leer je effectief gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Resultaat? Jaarrond kraakverse oogst uit jouw eigen eetbare paradijs!

Lezing From plant to plate: Interview met de chef van Restaurant De Kas | zondag

Over Jos

Jos Timmer (39) is chef en mede-eigenaar van Restaurant De Kas in Amsterdam. In 2018 nam hij met compagnon Wim de Beer het restaurant over, nadat ze samen al eerder een ster binnenhaalde bij RIJKS. De Kas staat bekend om zijn ‘van plant tot bord’-filosofie en kreeg zowel een Michelinster als een Groene Michelinster voor duurzaamheid. Jos deed ervaring op bij Vermeer en Jamie Oliver, en vond bij De Kas zijn perfecte match: seizoensgebonden koken op het hoogste niveau.

Over de lezing

Wat gebeurt er als je een topchef en de host van de grootste moestuinpodcast van Nederland bij elkaar zet? Juist: een goed gesprek over écht goed eten. Tijdens deze lezing gaat Joris Schuurmans (co-host van Moestuin Advies de Podcast) in gesprek met chef Jos Timmer van Restaurant De Kas. Ze duiken in het ‘van plant tot bord’ principe – ofwel: koken met wat er die dag vers uit de moestuin komt. Jos deelt hoe je groenten nóg smaakvoller maakt en simpele ingrediënten naar een hoger niveau tilt, waarom vers en seizoensgebonden koken een must is. Plus: het bijzondere verhaal van De Kas, een van de eerste farm-to-table restaurants ter wereld.

Jos Willemse

Odin

Lezing Optimale bestuiving in je moestuin | zaterdag

Over Jos

Jos is als imker in dienst bij biologische Odin Foodcoop en heeft in 2010 de biodynamisch werkende Odin-imkerij opgezet. Hij verzorgt met collega-imkers op 30 locaties bijenvolken waarvan het merendeel biologische of biodynamische boerderijen, om de biodiversiteit te bevorderen. Alle insecten zijn hierbij van belang.

Over de lezing

We hebben doorgaans een wat dubbele verhouding tot insecten. Ook je moestuin is echter zeer gebaat bij een rijk insectenleven. Zowel voor de afbraakprocessen als voor de opbouwprocessen. Hoe kunnen we het insectenleven zo ondersteunen dat de (moes)tuin er optimaal onder gedijt? Met extra aandacht voor het wonder van de bestuiving, oftewel de relatie bloem en insect.

Judith van Lent

MAY & JUNE

Lezing Jaarrond plukken uit eigen tuin | vrijdag

Over Judith

Judith van Lent is oprichter van MAY & JUNE, een bedrijf met één missie: mensen de tuin in krijgen. We geloven dat de tuin je beste kans is om duurzamer te leven, maar dat je er ook simpelweg blij van wordt. Daarom helpen we op alle mogelijke manieren om een tuin goed én duurzaam aan te leggen. We verkopen levende planten, kant-en-klare borderpakketten, bloembollen, zaden en dahlia’s, maar ook tuintools en boeken. En sinds kort is er The Gardening School, waar je via podcasts, livesessies en kennisartikelen leert hoe je een goede tuinier wordt.

Over de lezing

Stel je eens voor dat je elke dag, van lente tot winter, kunt genieten van een bloemrijk uitzicht in de tuin. En er ook nog eens van kunt plukken? Judith staat ook bekend om haar ‘plukproof’ tuinen, ingericht met als doel de tuin als bloemenwinkel te kunnen gebruiken. Daarbij beperkt ze zich niet alleen maar tot vaste planten, ook bloembollen, eenjarigen, kruiden, heesters en bomen krijgen een plek. Ze vertelt je graag hoe je dit in je eigen tuin kunt realiseren.

Judith Rosema

Het Inkt Atelier

Workshop Maak je eigen verf van planten | vrijdag | €10 p.p.

Over Judith

Judith Rosema is eigenaar van Het Inkt Atelier in Den Bosch, een duurzaam en circulair bedrijf waar gewerkt wordt met natuurlijke materialen. Ze is schrijver van het boek planteninkt en bedenker van herinneringspapier; rouw- en trouwwerk. Judith maakt inkt en verf van bloemen en planten en geeft bloemen een tweede leven in handgeschept papier. Ze geeft in diverse technieken workshops en jaarcursussen.

Over de workshop

In alle planten en bloemen zit pigment, soms zijn het de meest verrassende kleuren. In de workshop leer je dit kleurpigment te abstraheren uit de bloemen; een fascinerend scheikundig proces. Je leert hoe je met dit kleurpigment je eigen verf maakt. Met jouw zelfgemaakte verf schilder je een klein schilderijtje op papier.

Kosten: €10 per persoon

Katja Staring

DailyGreenspiration

Live Katja’s Stoeptegelsessies | vrijdag & zaterdag

Over Katja

Katja Staring is plantaardig publicist, slow activist en tuinbaas van Verderland. Ze vertelt over de alledaagse verwonderingen van de natuur, in dienst van Moeder Aarde, om zoveel mogelijk mensen te laten beseffen: de magie is dichtbij!

Over de stoeptegelsessies

Stoeptegelsessies op De Moestuinbeurs: primeur! Groei & Bloei presenteert Katja’s ‘Stoeptegelsessies’. Zittend op een stapel stoeptegels interviewt plantaardig publicist Katja Staring verschillende interessante tuiniers en vergroeners over hun manier van tuinieren en hoe ze zorgen voor meer biodiversiteit in hun tuin en leefomgeving.

Kom kijken wie Katja voor de microfoon haalt, want de gesprekken worden opgenomen voor het filmproject De Groene Stad. Dit is een primeur, hierna trekt Katja verder door het land met haar Stoeptegelsessies.

Vrijdag 28 maart
11 uur: Moesmeisje, Kim Nelissen, moestuinvlogger en -auteur
13 uur: Lidion Zierikzee, eigenaar van De Moestuinschool
15 uur: Taco IJzerman, docent biologische teelt

Zaterdag 29 maart
11 uur: Jessica Koomen, auteur moestuinboeken
13 uur: Natasja van der Meer, ambachtsvrouw natuurlijke materialen, Native Nature
15 uur: Carlijn Krielaars, stadstuinier De Groene Buurvrouw

Lezing (Moes)tuinieren in een veranderend klimaat | zaterdag

Over Lambert

Het veranderende klimaat biedt, ook voor de tuinier, zowel bedreigingen als kansen. Maar waar moet je rekening mee houden? Lambert Sijens vertelt vanuit zijn ervaring als kweker met zijn achtergrondkennis als milieukundige. Hij gaat in op de verwachte veranderingen in het Nederlandse klimaat, welke tuinbouwkundige risico’s dat met zich meebrengt en hoe we daar als tuiniers op in kunnen spelen met betrekking tot watervoorziening, ziektes en plagen, soorten- en rassenkeuze.

Over de lezing

Samen met zijn partner Jolanda kweekt Lambert sinds 2007 zaden, plantjes en pootgoed van een enorme verscheidenheid aan eetbare gewassen. Op de prachtig ingerichte kwekerij De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen (Dr.) worden grote collecties aardappelen, knoflook, peulvruchten, zoete aardappelen, aardperen, kruiden en nog veel meer in stand gehouden en vermeerderd. Lambert ondervindt op zijn bedrijf dagelijks de gevolgen van klimaatverandering.

Landgoed Middachten

Landgoed Middachten

Rondleiding Door het kasteel | alle dagen | €5 p.p.

Rondleiding Door de tuinen (leifruit) | alle dagen | €3 p.p.

Rondleiding Door de tuinen (moestuin, kruidentuin, oranjerie) | alle dagen | €3 p.p.

Over Landgoed Middachten

Middachten is een uniek landgoed met een geschiedenis van meer dan 800 jaar, dat altijd door vererving binnen dezelfde familie is gebleven. Het kasteel, oorspronkelijk een middeleeuwse burcht, kreeg in 1695 zijn huidige vorm en is sindsdien nauwelijks veranderd. De schitterende tuinen, een levend monument, tonen nog steeds invloeden van diverse tuinarchitectuurstijlen door de eeuwen heen.

Naast het kasteel en de tuinen omvat het landgoed een uitgestrekt parkbos, boerderijen en bossen, die met oog voor het verleden én de toekomst worden beheerd. In 2019 kreeg Middachten de bijzondere status van nationaal beeldbepalend, iconisch rijksmonument, een erkenning voor haar historische en culturele waarde.

Over de rondleiding door het kasteel

Maak tijdens deze rondleiding kennis met de historie van het kasteel. De Middeleeuwse burcht is in 1695 verbouwd tot het huidige kasteel Middachten. Het is sinds die tijd vrijwel niet veranderd.

Middachten heeft een uniek interieur. Er zijn meubels en objecten bewaard gebleven die stammen uit ruim 300 jaar familiebezit. Het huis is ingericht zoals het er rond 1900 uitzag.

Breng onder leiding van ervaren gidsen een bezoek aan de prachtige vertrekken op de bel-etage. U ziet onder meer de vestibule met indrukwekkende koepel boven het imposante trappenhuis, de groene- en blauwe kamer, de zaal en eetkamer met daarin de vele prachtige portretten aan de muren.

Kosten: €5 per persoon

*Het kasteel is niet toegankelijk met rolstoel, rollator en kinderwagen

Over de rondleiding door de tuinen: Het leifruit op Middachten

Ontdek de rijke geschiedenis en bijzondere teeltwijze van leifruit tijdens een exclusieve rondleiding door een uniek deel van de tuin van Middachten. Al sinds de 17e eeuw wordt fruit op een kunstzinnige manier geleid en gesnoeid. De tuinman van Middachten zal tijdens de rondleiding een korte snoei-demonstratie geven.

Wandel langs de imposante tuinmuren en bewonder hoe appels, peren, pruimen en abrikozen zorgvuldig worden gekweekt in waaiervormen, rechte snoeren en palmetten. Onze deskundige gids neemt u mee in het verhaal van dit bijzondere erfgoed: van de houten “planckets” uit 1700 tot de verfijnde fruitmuren met knipvoegen en historische fruitrassen.

Kosten: €3 per persoon

*De tuinen zijn niet toegankelijk zonder rondleiding

Over de rondleiding door de tuinen: De moestuin, kruidentuin en oranjerie op Middachten

Stap binnen in de wereld van moestuin, kruidentuin en oranjerie op Middachten en ontdek hoe smaken en geuren door de eeuwen heen een rol speelden op dit historische landgoed. Laat u meevoeren langs de resten van de ooit zo bloeiende moestuin, waar in vroegere tijden een overvloed aan groenten groeide, van sjalotten en schorseneren tot andijvie en venkel.

Een ervaren gids vertelt u over de kruidentuin, waar keukenkruiden, geneeskrachtige planten en vergeten groenten samenkomen. Wist u dat kruiden vroeger niet alleen in de keuken werden gebruikt, maar ook als schoonmaakmiddel en om ongedierte te verjagen? Hier vindt u bijzondere soorten zoals de lavendel ‘Middachten’ en verschillende tijmsoorten.

Sluit de rondleiding af bij de oranjerie en bewonder de eeuwenoude sinaasappelbomen, die elke winter veilig binnen staan en in het najaar hun vruchten afstaan voor heerlijke marmelade. Ontdek het bijzondere verhaal achter de mirteplant en de mysterieuze link met koningin Emma’s huwelijkskrans.

Kosten: €3 per persoon

*De tuinen zijn niet toegankelijk zonder rondleiding

Lezing Conserveer je oogst op kleine schaal | zondag

Over Lisa

Ik ben Lisa Moll (30) en woon in een simpel rijtjeshuis omringt door mijn moestuin en in de achtertuin lopen ook een paar kipjes. Ik kweek een groot gedeelte van mijn eten en vervolgens conserveer ik dat in mijn keukentje zodat ik er het hele jaar ervan kan genieten. Mijn oogst vind je terug in mijn persoonlijke thuis supermarkt!

Over de lezing

Voor een beetje landleven in jouw leven heb je geen boerderij nodig. Tijdens deze lezing deel ik met jullie mijn kennis over het conserveren van jouw oogst vanuit een moestuintje aan een rijtjeshuis. Voor conserveren heb je geen fabriek nodig, ik kook immers op een kookplaatje op mijn vaatwasser. Met een beetje kennis en wat hulp kan iedereen een persoonlijke supermarkt thuis bouwen hoe groot of klein jouw moestuin of oogst ook is.

Madelon Oostwoud

Madelon Oostwoud

Lezing Voedselbosrand in je achtertuin | vrijdag

Over Madelon

Madelon Oostwoud is auteur van de praktische en geliefde boeken ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ (11e druk) en ‘Voedselbos’ (8e druk) en Voedselbosrand (1e druk) Dat zijn toegankelijke boeken over eetbare vaste planten voor balkon, terras, tuin en voedselbos. De boeken zijn op de beurs te koop bij TUINJOOP en verder bij de betere boekhandel en via KNNV Uitgeverij.

Over de lezing

Tijdens deze speciale lezing voor De Moestuinbeurs neemt Madelon je mee op avontuur langs prachtige en smakelijke voedselbosranden. Madelon vertelt graag met welke planten je je tuin- en bosrand kunt aanvullen zodat je binnen enkele jaren een enorme oogst van eigen perceel kunt halen, waarmee je jaarrond in de keuken aan de slag kunt.

Malika Cieremans

CircleEcology

Lezing Voedselbossen: lekker, mooi en duurzaam | vrijdag

Over Malika

Malika is ruim 25 jaar voedselbospionier. Je vindt haar in tuinen, parken, velden en bossen. Ze leeft haar passie om samen te leven en -werken met de natuur, zodat die kan floreren én wij er ons eten en grondstoffen uit kunnen oogsten. Ze deelt haar inspiratie graag in cursussen en ontwerpbegeleiding. Sinds zes jaar ook vanuit haar eigen bos-voedselbos.

Over de lezing

Een voedselbos, is dat iets voor mij? Kom een kijkje nemen in de fascinerende wereld van voedselbossen: voedsel produceren met bomen, struiken en vaste planten. Een goede oogst én een gezonde Aarde. Naast lekkere noten, fruit en verrassende groenten en kruiden voor ons, zijn voedselbossen ook goed voor biodiversiteit, water, bodem en klimaat. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën, een beter beeld of het iets voor je is en waar je terecht kunt.

Wildplukwandeling | alle dagen

Over Manon

Hallo, ik ben Manon. Duizendpoot in het wild; Wildplukgids, Voedselbosser, Bloemist, Psycholoog, Guerrilla Boer, Moeder van Benjamin en Alexander en getrouwd met Zuid-Afrikaanse George. Met mijn onderneming draag ik bij aan de wereld die ik graag voor me zie; groen, verbonden & nieuwsgierig!

Over de wildplukwandeling

Trek je wandelschoenen aan, open je zintuigen en laat je betoveren tijdens deze Moestuinbeurs wildplukintroductie! Als ervaren gids begeleid ik je bij het identificeren van wilde eetbare planten en kruiden. Ik deel met plezier mijn meest succesvolle recepten, terwijl we ook samen lachen om mijn minder geslaagde experimenten. Ontdek hoe je verantwoord plukt en geniet van de overvloed, terwijl we een prachtige aarde achterlaten voor toekomstige generaties. Kom je ook mee wildplukken?

Workshop Eetbaar beplantingsplan: Waar het voedselbos en de siertuin samenkomen | vrijdag | €10 p.p.

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij jouw Pinterest (droom) ontwerp | zaterdag & zondag

Over Marc

Marc Sterk is de drijvende kracht achter STERK Tuincentrum & Tuinadvies en specialiseert zich in slimme, natuurlijke tuinontwerpen. Als hovenier en ontwerper focust hij op biodiversiteit en duurzaamheid. Met diepgaande kennis creëert hij functionele, esthetische buitenruimtes. Samen met zijn team inspireert hij dagelijks mensen om hun tuin groener, gezonder en toekomstbestendig te maken.

Over de workshop

Wil je een tuin die niet alleen mooi is, maar ook eetbaar en ecologisch in balans? In deze inspirerende workshop leer je hoe je een beplantingsplan maakt waarin sierplanten en eetbare gewassen elkaar versterken. Ontdek slimme combinaties, verhoog de biodiversiteit en creëer een tuin die jaarrond aantrekkelijk én productief is. Met praktische handvatten en direct toepasbare tips ga je naar huis met een plan dat jouw tuin tot leven brengt.

Kosten: €10 per persoon.

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

Van Pinterest-droom naar realiteit: EHBO Ontwerp voor jouw droomtuin! Heb je inspiratiebord vol tuinideeën, maar weet je niet waar te beginnen? Tijdens deze speeddatesessie bieden we praktische handvatten om jouw tuinontwerp werkelijkheid te maken! Breng je inspiratieborden mee en werk samen met ons aan een haalbaar en inspirerend ontwerp voor je eigen tuin. Van visie tot uitvoering, we helpen je met een duidelijke en doeltreffende aanpak om jouw droomtuin te realiseren.

Margot Zylicz

Ferm Fermentatie

Lezing De cirkel van microben in je tuin, op je bord en in je lijf | vrijdag

Workshop Kombucha maken | zondag | €10 p.p.

Over Margot

In een voormalige kaasboerderij komt haar wereldwijde culinaire zoektocht, haar liefde voor dieren en de droom om zelfvoorzienend te leven, samen. Koken, kweken en verwerken vormen een rode draad in haar leven, waarin fermentatie de boventoon voert. Het brengt een passie en creativiteit in Margot naar boven die ze middels en fermentatieworkshops en lezingen graag met iedereen deelt.

Over de lezing

In je moestuin kweek je onbewust een heel leger aan microben. Gunstige microben zorgen dat jouw moestuin floreert en ziektes weg blijven. Hoe meer van deze microben, hoe meer oogst en minder problemen. Hetzelfde geldt voor de rol van gezonde microben in je lijf; hoe meer gezonde microben, hoe gezonder je bent. Maar hoe zorg je er voor dat de gezonde microben uit jouw moestuin ook werkelijk in je lijf terechtkomen?

Over de workshop

Het fermenteren van kombucha geeft je nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de oogst van je moestuin. Niet alleen met zelfgekweekt (klein)fruit maar ook met kruiden, bloemen en groenten, kun je een gezonde frisdrank fermenteren.

In deze fermentatieworkshop leer je wat kombucha is, waar je op moet letten, waarom het zo gezond is en hoe het proces werkt. Uiteraard ga je ook proeven, zelf aan de slag, én ga je naar huis met een pot zelf gebrouwen kombucha.

Kosten: €10 per persoon

Mathias Vanduffel

Rootsum.nl

Lezing Help! Slakken in de moestuin | zondag

Over Mathias

Mathias Vanduffel, mede-oprichter van Rootsum en auteur van een boek over slakken in de moestuin, helpt mensen hun tuin te transformeren tot een toevluchtsoord voor biodiversiteit. Geen gif, maar natuurvriendelijke keuzes staan centraal. Met praktische oplossingen inspireer ik anderen om bij te dragen aan een duurzame toekomst, tuin voor tuin. Want elke tuin telt.

Over de lezing

Heb jij last van slakken die je moestuin teisteren? Ontdek tijdens deze lezing hoe je slakken ecologisch kunt bestrijden zonder schade aan de biodiversiteit. Leer de geheimen van hun gedrag, natuurlijke oplossingen zoals aaltjes, en hoe je een biodiverse tuin creëert. Praktisch, effectief en duurzaam – dé gids voor elke tuinier! Laat je inspireren door 10 jaar expertise van Mathias Vanduffel. Mis het niet!

Mathijs van Houtum & Unze van Buuren

Bio-Kultura

Lezing De bodem is de basis | zaterdag

Speeddate “EHBO” Eerste hulp bij al je bodem vragen | zondag

Over Mathijs & Unze

Mathijs is grondlegger van Bio-Kultura. Al ruim 16 jaar is hij met veel plezier ondernemer in dit groene vakgebied; enthousiaste (moes)tuiniers zijn immers een leuke doelgroep om zijn kennis over de bodem aan over te dragen. Aangevuld door Unze die van oorsprong aardwetenschapper is, maar inmiddels zijn bodemexpertise in de praktijk brengt bij Bio-Kultura en op de aanverwante kwekerij van Houtum.

Over de lezing

Deze interactieve lezing met bodemquiz van Bio-Kultura gaat over onze no-dig moestuin op onze biologische vaste planten kwekerij. We zullen inzoomen op de wonderlijke wereld van de bodem en haar bewoners. Je leert waarom no-dig (niet spitten), mulchen en het gebruik van compost zo belangrijk is voor een vitale bodem met een veerkrachtig bodemleven. Uit onze eigen ervaring kunnen we alvast verklappen dat hoe beter je zorgt voor jouw bodem, hoe groter je oogst zal zijn. Hoe je deze kennis over de bodem in jouw voordeel gebruikt in de moestuin, hoor je van collega’s Unze en Mathijs van Bio-Kultura!

Over de speeddate “EHBO”

Ga je een moestuin aanleggen, moestuinbakken vullen, wil je een no-digbed maken: wij kunnen jou adviseren over hoe je dat aanpakt, welke soort en hoeveel compost je nodig hebt. Ook kunnen we je vragen beantwoorden over hoe je het beste voor je bodem in de moestuin kunt zorgen en het bodemleven voor jou aan het werk kunt zetten.

Marilou & Winnie

Pluck van het veld

Lezing Zo start je je No-Dig moestuin | vrijdag

Over Marilou & Winnie

Winnie en Marilou zegden begin 2023 hun kantoorbaan op en zijn samen de zelfoogsttuin Pluck van het veld gestart. Hun doel? Een vitale wereld waarin mensen weer dichtbij hun voedsel staan. Inmiddels telen ze voor ruim 275 leden groenten, kruiden en bloemen. Winnie en Marilou zorgen voor de teelt en het onderhoud; hun leden komen wekelijks met plezier oogsten, leren en ontspannen.

Over de lezing

Van een stuk grond vol tegels, gras of onkruid naar een prachtige moestuin, yes please! Maar waar begin je? Waar moet je op letten en hoe zit het met het gebruik van karton? In deze lezing vertellen Winnie en Marilou je over de aanleg volgens de No-Dig methode. Door de grond niet te keren laat je het bodemleven zijn gang gaan: de beste basis voor een sterke, evenwichtige moestuin.

Martine van Huffel

Eyneakker

Lezing De Kruidenapotheek | zaterdag

Workshop Helende handen balsem | zaterdag | €5 p.p.

Over Martine

Sinds 25 jaar auteur en docent over kruiden en geneeskrachtige planten. Planten en kruiden zijn mijn passie en mijn leven! Het doorgeven van die kennis is voor mij super belangrijk en dat doe ik via mijn lessen, workshops en mijn boeken. Met mijn kruiden boeken voor kinderen wil ik graag bij kinderen de interesse voor de natuur en haar geheimen opwekken. Met mijn publicaties ‘De Kruidenapotheek‘ en ‘Kruiden voor dieren‘ hoop ik iedereen aan te moedigen om de stap naar een helende natuur te zetten.

Over de lezing

In deze lezing ga ik een aantal kruiden nader bespreken die makkelijk in een moestuin geïntegreerd kunnen worden. Ik ga in op hun eigenschappen, hun diversiteit en hun geneeskrachtige werking. Aan de hand van voorbeelden en recepten geef ik graag een aantal tips en tricks over kruiden en waarom ze zeker niet mogen ontbreken in een moestuin en in je dagelijkse leven. De lezing geeft een kleine inkijk in de boeiende wereld van kruiden!

Over de workshop

In deze workshop maken we een zalf die gebruikt kan worden bij de behandeling van schaafwondjes, ruwe handen, insecten beten. We werken enkel met natuurlijke producten. Elke stap wordt grondig uitgelegd en geduid, zodat je aan het eind van de workshop huiswaarts keert met een potje zelfgemaakte helende balsem!

Kosten: €5 per persoon

Maud & Felix

Telers van de Put

Lezing Regeneratief boeren voor een duurzaam voedselsysteem | zondag

Over Maud & Felix

Bij Telers van de Put, gelegen op een unieke locatie, produceren we op biologische wijze plantaardig en dierlijk voedsel. In onze moestuin groeien groenten, kruiden en bloemen en daarnaast houden we op regeneratieve wijze koeien, varkens en kippen. Samen vormen tuin en dieren een kringloop, waarbij gezonde bodem en eerlijk geproduceerd voedsel centraal staan.

Over de lezing

Wij, Maud en Felix, zijn Telers van de Put gestart om verandering in het voedselsysteem aan te jagen. Vanuit de gangbare melkveehouderij maakte we de switch naar regeneratieve landbouw. Tijdens de lezing vertellen wij over deze overgang, over regeneratief boeren en over alles wat wij doen met Telers van de Put.

Merel Graven

Plukkers.com

Workshop (Zuurdesem) brood bakken voor beginners | vrijdag | €10 p.p.

Over Merel

Merel ontdekte in 2024 haar liefde voor (zuurdesem)brood bakken – een ambacht dat geduld en doorzettingsvermogen vraagt. Na veel ‘mislukte’ broden weet ze precies wat een beginner nodig heeft om snel succesvol te bakken. Van deeg maken tot een knapperige korst, ze geniet van elke stap en inspireert anderen om de smaak van écht brood te ontdekken.

Over de workshop

Tijdens de workshop legt Merel op een eenvoudige manier uit wat de basis is van brood bakken en welke keuzes je als bakker kunt maken. Werk je met gist, zuurdesem of een combinatie? Het hele proces duurt twee dagen, maar Merel laat je zoveel mogelijk zien, voelen en ruiken, zodat je een goed beeld krijgt van elke stap.

Kosten: €10 per persoon

Moestuin Advies de Podcast (Ruud, Joris & Merel)

Moestuin Advies

Live Podcast opname | alle dagen

Over Moestuin Advies

Waar het ooit begon met @moestuin.advies op Instagram, kwam er al snel een podcast die Ruud en jeugdvriend Joris samen maken. Inmiddels trappen zij op de Moestuinbeurs hun vijfde seizoen af. Iedere week nemen ze je in de podcast mee naar hun moestuin en beantwoorden ze vragen van de luisteraars.

Over de podcast

Moestuin Advies de Podcast komt opnieuw naar De Moestuinbeurs! Jeugdvrienden Ruud en Joris bespreken alles rondom moestuinieren. Ze beantwoorden live jouw vragen, dus kom langs en luister naar deze Brabantse gezelligheid.

Wildplukwandeling | zaterdag & zondag

Over Natascha

Natascha is een enthousiaste moestuinier en wildplukker die alles zelf heeft aangeleerd. Ze gelooft dat wildplukken essentieel is, omdat bladgroenten ontzettend gezond zijn en we daar vaak een tekort aan hebben.

Over de wildplukwandeling

Tijdens deze introductiewandeling vertelt zij je over de wilde planten die je tegenkomt, hun werking, geschiedenis en heilzame eigenschappen. Natascha inspireert je om de natuur op een nieuwe manier te ontdekken en te waarderen.

Natasja van der Meer

Native Nature

Workshop Verzorgingsproducten van brandnetel en paardenbloem | zaterdag | €10 p.p.

Over Natasja

Auteur van Het brandnetelboek, Het paardenbloemboek en Wild Craft. Natasja is ontwerper en kunstenaar met een diepe liefde voor ambacht, duurzaamheid en natuurlijke materialen. Geïnspireerd door de wederkerigheid van de natuur verdiepte ze zich in wilde planten als de brandnetel en de paardenbloem.

Over de workshop

Ontdek de kracht van wilde planten in deze inspirerende workshop, waarin je met brandnetel en paardenbloem aan de slag gaat. We maken samen huidolie, tinctuur, badzout en een natuurlijk scrub. Terwijl je leert over de bijzondere eigenschappen van deze planten, creëer je je eigen verzorgingsproducten die je na afloop mee naar huis neemt. Een moment van verbinding met de natuur én jezelf!

Kosten: €10 per persoon

Norbert Mergen-Metz

De Tuinen van MergenMetz

Lezing Teel en eet oude rassen, dat is goed voor de biodiversiteit | vrijdag

Over Norbert

Norbert moestuiniert al sinds zijn vroegste jeugd. In 2004 zette hij zich in voor de Vergeten Groente-beweging, dat leidde tot De Tuinen van MergenMetz. Hierin staat de relatie plant en mens centraal. Je treft er ecologische moestuin, een Eetbare Siertuin, een Herboristentuin en verfplanten aan. Sinds 2016 werkt hij samen met Jan Velema aan een lijvig boek over de Nederlandse commerciële groenteteelt. Dat moet dit jaar verschijnen.

Over de lezing

Culinair erfgoed gaat over wat onze voorouders aten. Niet alleen de wijze van bereiding, maar ook – in dit geval – welke groenten. Door de industrialisatie van land- en tuinbouw is het aanbod in de winkels flink verschraalt, de biodiversiteit holt achteruit en de smaak en voedingswaarde zijn gedaald. Zaadvaste rassen en bij voorkeur oude rassen smaken beter en door ze in onze moestuin te telen, bewaren we de goede eigenschappen en kunnen ook zonder de industrie in ons eten voorzien.

Pip Gilmore

Groene Takken

Demonstratie Eetbaar Hout: eetbare paddenstoelen enten op boomstammen | zondag

Over Pip

Pip Gilmore van Groene Takken is al jaren bezig met Eetbaar Hout. Het opwaarderen van laagkwaliteit hout is haar drijfveer. In plaats van brandhout kan een shii-take of oesterzwamstam meerdere jaren eetbare paddenstoelen produceren en na afloop is een uitgebloeide stam voeding voor de bodem. Inmiddels begeleidt Pip meerdere Eetbaar Hout Kwekerijen in Nederland, vaak als onderdeel van een zorgboerderij of voedselbos want kleinschalig en lokaal past bij deze werkvorm.

Over de demonstratie

Enten is eigenlijk niet zo moeilijk, maar er zijn een heleboel kleine handelingen die heel belangrijk zijn. Veel voorkomende vragen zijn: is het veilig? Welke boomsoort? Hoe krijg je de juiste schimmel in de stam? Deze en andere vragen kan Pip tijdens de entdemonstratie beantwoorden. Verkoop van kant-en-klaar boomstammen is via MergenMetz.

Rens Spanjaard

@rensspanjaard

Wildplukwandeling | zaterdag

Over Rens

Rens Spanjaard is chef-kok, bioloog en mede-ontwerper van voedselbossen en ecosysteemherstel. Na als chef-kok met veel wilde planten te hebben gewerkt, is hij zich gaan verdiepen in de natuur. Rens begeleidt natuurverbindingservaringen die kennis over voedsel en natuur combineren. Rens is mede-ontwerper van een stedelijk voedselbos en een landelijk voedselbos bij Boerderij de Meent in Amstelveen.

Over de wildplukwandeling

Mijn interesse voor de natuur komt voort uit mijn liefde voor eten. Als kok wilde ik weten waar mijn ingrediënten vandaan kwamen. Gaandeweg ging ik me steeds meer met de natuur bezig houden, en nu heeft het de overhand. Deze rondleiding is een mooie kans om mijn beide interesses te delen. Daarbij laat ik de natuur ook altijd even voor zichzelf spreken. Een moment waarin we alle zintuigen openen en de schoonheid ervaren.

Roos Konings

Kroos

Wildplukwandeling | zondag

Lezing De Wilde moestuin | 99 eetbare inheemse planten voor in de tuin | zondag

Over Roos

Roos Konings is wildplukgids en tuinder op een bio boerderij. Op de boerderij begeleidt ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door lekker samen buiten te werken. Daarnaast organiseert ze wildplukwandelingen, houdt ze bijen en geeft moestuin-advies. Vanuit haar passie voor het kweken van groentes én het wildplukken is de Wilde moestuin crash course ontstaan. “Ik geloof erin dat de hele natuur onze tuin is, waar we wild kunnen oogsten, maar die we ook moeten beschermen en onderhouden. Maar ook onze tuin staat niet los van de natuur. Door onze tuin natuurvriendelijk in te richten maken we de hele natuur robuuster en onze tuin mooier.” aldus Roos.

Over de wildplukwandeling

Geniet met volle teugen van de lente bij een wildplukwandeling van Kroos. Beleef de natuur en leer hoe je eetbare wilde planten kunt herkennen en gebruiken. De wildplukwandeling is een introductie in het wildplukken van 30 minuten. Je gaat mee met een ervaren gids en leert de basis van het planten determineren, 5 wilde eetbare planten herkennen en hoe je veilig en duurzaam kan plukken. Ook wordt er ingezoomd op inheemse eetbare planten die je in je moestuin zou kunnen zetten. Let’s get wild!

Over de lezing

Wild moestuinieren is het groeien van wilde, eetbare planten in je eigen tuin of balkon, zodat je makkelijk en veilig kan wildplukken dicht bij huis zonder daarbij de natuur te belasten. Het gebruiken van inheemse planten in je tuinplan is ook voor beginners en kan zelfs op je balkontuin! Inheemse planten zijn planten die hier van nature voor kunnen komen en kunnen groeien zonder menselijke tussenkomst. Ze zijn aangepast aan de bodem en het bodemleven en daarom kunnen ze beter tegen plagen en extreme weerstomstandigheden. Deze lezing is een Wilde moestuin crash course waarin je leert hoe je inheemse planten kunt integreren in je moestuin-plan. Welke 99 wilde eetbare planten je kunt groeien en hoe je ze kunt gebruiken.

Ruud van der Aa

Moestuin Advies / Plukkers.com

Lezing | Alles over asperges! | zaterdag

Lezing | De diepte in! Waarom zou je kiezen voor biologisch? | vrijdag

Over Ruud

Ruud begon ooit met @moestuin.advies op Instagram om te inspireren. Inmiddels is het platform Moestuin Advies uitgegroeid tot een online community voor en door (moes)tuinliefhebbers en maakt Ruud samen met jeugdvriend Joris iedere week Moestuin Advies de Podcast, waarin ze praten over hun (moes)tuinen.

Samen met zijn vrouw Merel vormt hij sinds 2019 hun achtertuin van 5000m2 om naar voedselbos in combinatie met moestuin en pluktuin. Ook zijn zij mede-eigenaar van Plukkers, de webshop voor je moestuin en andere ambachtelijke hobby’s.

Over de lezing “Alles over asperges!”

Asperges, ook wel het “witte goud” genoemd. Naast witte heb je ook groene en paarse varianten. Wist je dat deze gemakkelijker te telen zijn dan de beroemde witte asperges? In deze lezing neem ik je mee op een asperge-avontuur, van zaaien en planten tot verzorgen, oogsten en uiteindelijk heerlijk bereiden!

Over de lezing “De diepte in! Waarom zou je kiezen voor biologisch?”

In deze lezing neemt Ruud je mee de diepte in. Even snel en kort overloopt hij de basiswerking van de bodem maar daarna begint het echte werk. We kijken naar de voedingsopname van de plant, welke symbioses heeft een plant nodig en hoe zorgt dit voor gezondere planten en gezondere voeding. Hij gaat je niet vertellen dat biologisch beter is maar wel welke processen er in de bodem en plant plaats vinden. Of biologisch beter is mag je aan het einde van de lezing helemaal zelf besluiten.

Sanne Zwart

Keukenboeren / RotPot

Workshop Fermenteren: Maak je eigen moestuinpickle | zaterdag | €9,95 p.p.

Over Sanne

Sanne van Keukenboeren is auteur van het boek Zuurgoed, een praktisch basisboek over fermenteren, en geeft diverse workshops in Rotterdam. Voor iedereen die thuis aan de slag wil gaan ontwikkelde Sanne de RotPot, een complete doe-het-zelf fermentatiekit.

Over de workshop

Volgens Sanne is fermenteren is de ideale manier om je moestuinoogst te transformeren tot heerlijk tafelzuur: pickles. Het is leuk om te doen, levert bijzondere, gezonde en supersmaakvolle producten op en voorkomt voedselverspilling. In deze mini-workshop maak je een eigen potje pickles. Voor wie daarna besluit aan de slag te gaan met eigen oogst is er een leuke aanbieding: op vertoon van je betaalbewijs krijg je €4,- korting op de nieuwe, extra grote moestuinvariant van de RotPot!

Kosten: 9,95 per persoon

Wildplukwandeling | vrijdag & zaterdag

Over Saskia

Saskia richtte Outsiders op in 2022. Het biedt wildplukwandelingen, paddenstoelenexcursies, bedrijfsuitjes, de Wild Food Week in Spanje en online cursussen. Bij Outsiders putten ze inspiratie uit wetenschap, traditionele kennis, maatschappelijk engagement en innovatieve horeca.

Over de wildplukwandeling

Ga wildplukken met Outsiders en proef de smaak van de natuur. Leer hoe je veilig en respectvol planten en paddenstoelen verzamelt en bereidt tot heerlijke gerechten en oer(oude) medicijnen.

Sjaak Willemstein

Em-Store.eu

Lezing Het belang van Effectieve Micro-organismen (EM) voor de moestuin | vrijdag

Over Sjaak

Sjaak is eigenaar van EM-Store.eu en al meer dan 30 jaar specialist in Effectieve Micro-organismen (EM). Zijn webshop biedt een breed assortiment duurzame producten, van bodemverbeteraars tot natuurlijke verzorgings- en schoonmaakmiddelen. Deze producten dragen bij aan een gezonde bodem, sterkere planten en milieuvriendelijke verzorging. Tijdens De Moestuinbeurs neemt Sjaak een selectie van zijn producten mee en deelt hij graag zijn kennis.

Over de lezing

Sjaak laat zien hoe je keuken- en tuinresten fermenteert tot Bokashi: een rijke bodemverbeteraar vol levende micro-organismen. Hij legt uit hoe dit proces de bodem gezond houdt, plantenwortels stimuleert en voedingsstoffen beter beschikbaar maakt. Je ontdekt waarom Effectieve Micro-organismen onmisbaar zijn voor een succesvolle moestuin. Sjaak geeft je praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je moestuinontwerp | zondag

Lezing
Iedereen kan moestuinieren
| zondag

Over Sofie

Sofie Maes is bio-ingenieur en moestuinblogger. Haar moestuincarrière begon 17 jaar geleden, toen ze een courgettezaadje in de grond stopte. Dankzij deze rijke ervaring begeleidt ze moestuiniers, geeft cursussen en schrijft voor tuinmagazines. Als kers op de taart verscheen in 2023 haar eerste boek ‘Iedereen kan moestuinieren’.

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

Tijdens deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Sofie je met jouw vragen over het ontwerpen van je moestuin. Van het bepalen van de indeling tot het kiezen van de juiste gewassen: Sofie geeft je praktische tips en neemt twijfels weg, zodat je vol vertrouwen verder kunt met jouw ontwerp!

Over de lezing

Wil je altijd al starten met een moestuin, maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen? Sofie legt je de basis uit van een gezonde moestuin waar jij jaarrond verse groenten en kruiden uit kan oogsten. Ze geeft je handige en praktijkgerichte tips waarmee jij onmiddellijk aan de slag kan gaan in je eigen tuin.

Teun Luijten

De Beersche Hoeve

Lezing Biodynamisch moestuinieren | vrijdag

Over Teun

Teun Luijten is boer op de biodynamische Odin boerderij De Beersche Hoeve. Door selecties van biologische groenten te kruisen en daar veldproeven en smaaktesten mee te doen, kweken hij en zijn team nieuwe groentevarianten (voorbeelden), die goed om kunnen gaan met klimaatverandering, goed ziekte- en plaagresistent zijn (robuustheid), een goede opbrengst hebben èn lekker zijn! Teun is getrouwd met Maxim en vader van 2 dochters.

Over de lezing

Wat is zaadvaste veredeling? Wat kun je met zaadvast veredelde zaden in je moestuin wat met hybride zaden niet kan en wat is het verschil? Hoe kun je zelf zaden winnen uit je eigen planten en kleinschalig aan zaadveredeling doen? Wat kun je doen met hobby moestuinplanten? Teun neemt je in deze lezing mee in de wereld van biodynamisch (moes)tuinieren en de mogelijkheden en voordelen die dat biedt.

Lezing Alles ins en outs over Enten | zondag

Over Ties

Ties Betjes is kweker bij vruchtboomkwekerij de Vrolijke Noot. Hij heeft jaren ervaring met enten van vruchtbomen en vermeerderen van struiken en heeft een grote passie voor oude fruitrassen.

Over de lezing

In deze lezing geef ik een introductie in de wondere wereld van enten. Waarom enten we en hoe? Je leert ook over het belang van de juiste onderstam keuzes en de rassen die hier op kunnen. Enten is een eeuwenoude techniek die in fruit- en laanbomen veelvuldig wordt gebruikt. Met een beetje kennis kun je het ook zelf!

Vera Greutink

@growntocook

Lezing Hoe ontwerp je een permacultuur tuin? | vrijdag

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je permacultuur tuinontwerp | vrijdag & zaterdag

Lezing Permacultuur moestuinieren | zaterdag

Over Vera

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur. Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Groei & Bloei, Buitenleven en Permaculture Magazine. Ze is de auteur van de populaire permacultuur tuinboeken Tuin smakelijk! en Vera’s moestuin, permacultuur van maand tot maand.

Over de lezing “Hoe ontwerp je een permacultuur tuin?”

Permacultuur is vooral een ontwerpmethode en in deze lezing gaat Vera het hebben over het ontwerpen van eetbare tuinen. Aan de hand van het ontwerp van haar eigen tuin van 1000 m2 en ontwerpen die ze in opdracht heeft gemaakt laat Vera zien hoe ze de permacultuur-ontwerpprincipes toegepast om eetbare paradijsjes te creëren. Tuinen die volop oogst geven, onderhoudsarm zijn en waar het lekker vertoeven is voor zowel mens als dier!

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

Tijdens deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Vera je met jouw permacultuur tuinontwerp. Of je nu twijfelt over de indeling, de juiste plek voor gewassen of andere ontwerpkeuzes: Vera geeft je gericht advies op basis van permacultuurprincipes. Zo kun je vol vertrouwen verder met jouw moestuin.

Over de lezing “Permacultuur moestuinieren”

Het hele jaar oogsten, weinig onderhoud én bijdragen aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit: dat kan als je volgens de permacultuur-principes gaat tuinieren! In deze lezing licht Vera de drie belangrijkste technieken van permacultuur moestuinieren toe: niet spitten, mulchen en diversiteit. Ook geeft ze voorbeelden van mooie en productieve groente-polyculturen, waarin groentes met kruiden en eetbare bloemen vrolijk door elkaar groeien.

Wieger Wamelink & Lotte Bohlander

B.A.S.E.

Lezing Een moestuin op Mars, de maan en in de ruimte | zaterdag

Over Wieger & Lotte

Lotte Bohlander en Wieger Wamelink hebben samen B.A.S.E. opgericht om onderzoek te doen naar het telen van voedsel in de ruimte met ook veel toepassingen op Aarde. Ga met ons mee op ontdekkingsreis. Onze missie is het creëren van voedselsystemen die veerkrachtig, circulair en duurzaam zijn, zodat mensen zichzelf kunnen voeden in de meest extreme omstandigheden. Met een decennium aan onderzoek op zak hebben we manieren bedacht om gewassen op de maan en op Mars te verbouwen, bioafval om te zetten in hoogwaardige eiwitten en afvalproducten te gebruiken om de bodem te bemesten.

Over de lezing

We gaan samen op reis naar Mars en gaan onderzoeken wat je allemaal nodig hebt om daar een moestuin te ontwikkelen om je eigen voedsel te telen. Alleen zaad meenemen is niet genoeg, je hebt veel meer nodig en hoe kom je aan mest op Mars? Welke gewassen gaan we telen en welke dieren heb je nodig om een duurzaam gesloten ecosysteem te ontwikkelen? Ben je vegetariër op Mars of kun je ook wat anders eten en hoe zorgen we ervoor dat je op Mars gezond eet en alle voedingstoffen binnenkrijgt. Wil je bijdragen aan het grootste avontuur van de 21ste eeuw, dat kan.

Lezing Voedselbossen combineren landbouw en natuur
| zaterdag

Over Wouter

Wouter van Eck legde in 2009 Voedselbos Ketelbroek aan. het oudste voedselbos van Nederland. Daarvoor was hij campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie en directeur bij Stichting FLORON. Nu zet Wouter zich namens Stichting Voedselbosbouw Nederland in om agrariërs te ondersteunen die ook een productief voedselbos willen realiseren. Ook geeft hij cursussen om kennis over voedselbossen te verspreiden.

Over de lezing

Voedselbossen helpen de kloof tussen landbouw en natuur te overbruggen. Het gaat om een productief systeem, waarbij we niet vechten tegen de natuur, maar met de natuur samenwerken. Bemesting en bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor een voedselbos. In de presentatie komen praktijkvoorbeelden uit Voedselbos Ketelbroek aan bod, tips voor ontwerp en wordt ingegaan op enkele smakelijke soorten.

Enthousiast? Kom langs op
De Moestuinbeurs

Koop nu je tickets voor De Moestuinbeurs 2025. Tot dan!