Het programma

Bekijk hieronder de eerste programma onderdelen van De Moestuinbeurs 2025. De lijst wordt wekelijks aangevuld, dus houd deze pagina in de gaten.

Wat kun je verwachten?

Elke dag kun je je laten inspireren en nieuwe kennis opdoen over allerlei moestuin-gerelateerde onderwerpen. Bekijk de dagen, of zoek je favoriete programma deelnemer. Het programma is elke dag even uitgebreid en zo divers mogelijk. De tijden worden later bekendgemaakt.

Lezingen, wildplukwandelingen en speeddates werken met vrije inloop. Voor workshops, rondleidingen (door het kasteel en de tuinen) en theatervoorstellingen geldt een maximaal aantal deelnemers en kun je je vooraf online inschrijven. Alle tickethouders ontvangen hierover op tijd meer informatie.

Eerste programma deelnemers (A-Z)

Anthonet van Bergenhenegouwen

Bloemen in de Tuin

Lezing De eetbare siertuin | zaterdag

Over Anthonet

Anthonet van Bergenhenegouwen is tuinontwerper en beplantingsadviseur van ‘Bloemen in de tuin’. Zo ontwerpt ze groene tuinen, waar veel ruimte is voor beplanting. Haar tuinbedrijf is aangesloten bij Vakgroep De Wilde Weelde, een vereniging van bedrijven die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving. De eerste jaren betrokken bij aanleg en onderhoud van De Eetbare Siertuin van Mergenmetz. Het beplantingsplan is van haar hand.

Over de lezing

Je hoeft niet per se een moestuin aan te leggen om uit je tuin te kunnen eten. Er zijn talloze meerjarige gewassen waar je én de sier mee maakt in de border én lekker van kunt oogsten. Tijdens deze lezing vertelt Anthonet over tuinontwerpen en beplanting die zowel mooi als eetbaar zijn voor je voor- en/ of achtertuin. Denk aan je border, groene gevel of geveltuin, schutting of haag en potten op het terras.

Lezing Het belang en de geschiedenis van conserveren | zaterdag

Over Derk

Ik ben Derk Huizinga en sinds 2019 geef ik met veel plezier biologische moestuincursussen, doe ik moestuinprojecten in opdracht van gemeentes en geef ik workshops over inmaken. Vanaf 2014 heb ik veel moestuinervaring opgedaan en ben ik mij gaan verdiepen in het conserveren van groente. Ik wil mensen graag weer in aanraking brengen met hun eigen voedselvoorziening en conserveren is daar een essentieel onderdeel van.

Over de lezing

Al eeuwenlang wordt voedsel geconserveerd. Om overschotten aan groente te verwerken en om in de winter voldoende voedsel te hebben. Tot in de jaren ’60 was dat heel gebruikelijk. Daarna kwamen supermarkten met goedkoop aanbod van groente en fruit. Daardoor raakten groente verbouwen en conserveren in de vergetelheid. Dat leek vooruitgang, maar het heeft ons ook kwetsbaar gemaakt. Sinds de coronacrisis staat conserveren weer volop in de belangstelling. Deze lezing geeft je inzicht in de manieren van conserveren en hoe leuk het is om te doen!

Floor Korte

Floors Moestuin

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je moestuinontwerp | vrijdag

Lezing Zó start je je eigen duurzame moestuin | zaterdag

Workshop Kickstart je moestuin | zondag | €10 p.p.

Over Floor

Floor Korte is al meer dan 10 jaar een gepassioneerd moestuinier en sinds kort de trotse eigenaar en oprichter van Floors Moestuin XL, een indrukwekkende oude kwekerij van 2800m². Hier tovert ze een groen, eetbaar paradijs tevoorschijn, zowel voor zichzelf als voor bezoekers. Ze inspireert en helpt mensen bij het starten van hun eigen duurzame moestuin. Daarnaast deelt ze haar kennis via instagram, workshops, cursussen, lezingen door heel Nederland en schrijft ze boeken. Floor is regelmatig te horen en te zien in de media. “Ik wil mensen stimuleren een moestuin of eetbare tuin te beginnen en zo bijdragen aan meer biodiversiteit om ons heen.”

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

In deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Floor je verder met je vragen over je bestaande of nieuwe moestuinontwerp. Samen bekijken jullie wat je nog kan toevoegen of aanpassen om je moestuin tot een stressvrij succes te maken komend seizoen.

Over de lezing

In deze lezing legt Floor in een aantal praktische en visuele stappen uit wat een duurzame moestuin precies is, wat de voordelen ervan zijn, en hoe je jouw moestuin kunt verduurzamen of een duurzame moestuin kunt starten. Ook deelt ze hoe ze dit zelf toepast in haar nieuwe Floors Moestuin XL.

Over de workshop

Floor helpt je bij je eerste opzet van jouw eigen moestuinontwerp. Ze geeft je tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van jouw eigen plan voor de moestuin en gaan samen tekenen. Na deze workshop ga je naar huis met een eerste schets en kun je thuis jouw moestuinplan helemaal uitwerken en definitief maken, en ga je je eigen droom moestuin tegemoet.

Kosten: €10 per persoon. 
Huiswerk: Meet je moestuin op (kies een zonnige plek uit), bekijk waar de zon opkomt en ondergaat (hoeveel uur zon per dag in de moestuin?), maak een lijstje wat je wil verbouwen (wat eet je graag een vaak), en maak foto’s van de tuin (zodat ik goed mee kan kijken als er vragen zijn).

 

Frank Wasse van Dijk

Wormenkwekerij Wasse

Lezing Wormen in Actie: composteren en bodemverbeteraars | vrijdag

Over Frank

Wormenkwekerij Wasse is opgericht door Frank Wasse van Dijk om een alternatief te bieden voor kunstmest. Inmiddels is het bedrijf, samen met Franky’s Flora, uitgegroeid tot groothandel in biologische bodemverbeterende producten. Hun speciale wormenmixen spelen hierbij een belangrijke rol. Ook particulieren zijn welkom op WormenkwekerijWasse.nl voor duurzame oplossingen.

Over de lezing

Wormen voor compostering, bodemverbetering en meer! Ontdek hoe deze kleine bodemhelden bijdragen aan gezonde grond, rijk aan voedingsstoffen. Welke wormen zijn geschikt voor composteren, en welke voor het verbeteren van de bodemstructuur? Duik in de fascinerende wereld van de bodem, waar Frank Wasse van Dijk je alles uitlegt over de cruciale rol van wormen in duurzame landbouw en tuinieren. Laat je inspireren en ontdek de kracht van natuurlijke bodemverrijking!

Frodo Dekker

de Smaeckacker

Demonstratie Fruitbomen snoeien | zondag

Over Frodo

Door het fruitteeltmuseum is Frodo op het pad gekomen van de historische fruitbomen. Zijn hele leven heeft hij hobby fruitbomen om zich heen gehad, van witte aalbes tot winterjan stoofpeer. Nu professioneel in samenhang met de natuur op de kwekerij en…. met grote liefde voor het aloude ambacht van het fruitboomkweken en snoeien, gevoed door oude fruitboomgekken uit het vak.

Over de demonstratie

Tijdens deze demonstratie leer je hoe je fruitbomen op de juiste manier kunt snoeien. Frodo laat stap voor stap zien wat je nodig hebt en hoe je het aanpakt, zodat jouw bomen gezond blijven en goed groeien.

Jessica Koomen

@jessicakoomen

Lezing Thuis in de moestuin – Maak van je achtertuin een eetbaar paradijs | vrijdag

Over Jessica

Jessica Koomen heeft een passie voor natuurlijk tuinieren. Met haar jarenlange ervaring inspireert ze moestuiniers met haar boeken, podcast, lezingen en blogs om een productieve en weelderige moestuin aan te leggen.

Over de lezing

Een moestuin in de achtertuin saai? Jessica Koomen laat zien dat je een oogstrelende mooie én productieve moestuin in je achtertuin kunt aanleggen. De pijlers: polycultuur in plaats van wisselteelt, vergroten van de biodiversiteit om ziektes en plagen te verminderen en bodemgezondheid. Aan de hand van praktische stappenplannen en voorbeelden leer je effectief gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Resultaat? Jaarrond kraakverse oogst uit jouw eigen eetbare paradijs!

Jos Willemse

Odin

Lezing Optimale bestuiving in je moestuin | zaterdag

Over Jos

Jos is als imker in dienst bij biologische Odin Foodcoop en heeft in 2010 de biodynamisch werkende Odin-imkerij opgezet. Hij verzorgt met collega-imkers op 30 locaties bijenvolken waarvan het merendeel biologische of biodynamische boerderijen, om de biodiversiteit te bevorderen. Alle insecten zijn hierbij van belang.

Over de lezing

We hebben doorgaans een wat dubbele verhouding tot insecten. Ook je moestuin is echter zeer gebaat bij een rijk insectenleven. Zowel voor de afbraakprocessen als voor de opbouwprocessen. Hoe kunnen we het insectenleven zo ondersteunen dat de (moes)tuin er optimaal onder gedijt? Met extra aandacht voor het wonder van de bestuiving, oftewel de relatie bloem en insect.

Judith van Lent

MAY & JUNE

Lezing Jaarrond plukken uit eigen tuin | vrijdag

Over Judith

Judith van Lent is oprichter van MAY & JUNE, een bedrijf met één missie: mensen de tuin in krijgen. We geloven dat de tuin je beste kans is om duurzamer te leven, maar dat je er ook simpelweg blij van wordt. Daarom helpen we op alle mogelijke manieren om een tuin goed én duurzaam aan te leggen. We verkopen levende planten, kant-en-klare borderpakketten, bloembollen, zaden en dahlia’s, maar ook tuintools en boeken. En sinds kort is er The Gardening School, waar je via podcasts, livesessies en kennisartikelen leert hoe je een goede tuinier wordt.

Over de lezing

Stel je eens voor dat je elke dag, van lente tot winter, kunt genieten van een bloemrijk uitzicht in de tuin. En er ook nog eens van kunt plukken? Judith staat ook bekend om haar ‘plukproof’ tuinen, ingericht met als doel de tuin als bloemenwinkel te kunnen gebruiken. Daarbij beperkt ze zich niet alleen maar tot vaste planten, ook bloembollen, eenjarigen, kruiden, heesters en bomen krijgen een plek. Ze vertelt je graag hoe je dit in je eigen tuin kunt realiseren.

Judith Rosema

Het Inkt Atelier

Workshop Maak je eigen verf van planten | vrijdag | €10 p.p.

Over Judith

Judith Rosema is eigenaar van Het Inkt Atelier in Den Bosch, een duurzaam en circulair bedrijf waar gewerkt wordt met natuurlijke materialen. Ze is schrijver van het boek planteninkt en bedenker van herinneringspapier; rouw- en trouwwerk. Judith maakt inkt en verf van bloemen en planten en geeft bloemen een tweede leven in handgeschept papier. Ze geeft in diverse technieken workshops en jaarcursussen.

Over de workshop

In alle planten en bloemen zit pigment, soms zijn het de meest verrassende kleuren. In de workshop leer je dit kleurpigment te abstraheren uit de bloemen; een fascinerend scheikundig proces. Je leert hoe je met dit kleurpigment je eigen verf maakt. Met jouw zelfgemaakte verf schilder je een klein schilderijtje op papier.

Kosten: €10 per persoon

Lezing (Moes)tuinieren in een veranderend klimaat | zaterdag

Over Lambert

Het veranderende klimaat biedt, ook voor de tuinier, zowel bedreigingen als kansen. Maar waar moet je rekening mee houden? Lambert Sijens vertelt vanuit zijn ervaring als kweker met zijn achtergrondkennis als milieukundige. Hij gaat in op de verwachte veranderingen in het Nederlandse klimaat, welke tuinbouwkundige risico’s dat met zich meebrengt en hoe we daar als tuiniers op in kunnen spelen met betrekking tot watervoorziening, ziektes en plagen, soorten- en rassenkeuze.

Over de lezing

Samen met zijn partner Jolanda kweekt Lambert sinds 2007 zaden, plantjes en pootgoed van een enorme verscheidenheid aan eetbare gewassen. Op de prachtig ingerichte kwekerij De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen (Dr.) worden grote collecties aardappelen, knoflook, peulvruchten, zoete aardappelen, aardperen, kruiden en nog veel meer in stand gehouden en vermeerderd. Lambert ondervindt op zijn bedrijf dagelijks de gevolgen van klimaatverandering.

Lezing Conserveer je oogst op kleine schaal | zondag

Over Lisa

Ik ben Lisa Moll (30) en woon in een simpel rijtjeshuis omringt door mijn moestuin en in de achtertuin lopen ook een paar kipjes. Ik kweek een groot gedeelte van mijn eten en vervolgens conserveer ik dat in mijn keukentje zodat ik er het hele jaar ervan kan genieten. Mijn oogst vind je terug in mijn persoonlijke thuis supermarkt!

Over de lezing

Voor een beetje landleven in jouw leven heb je geen boerderij nodig. Tijdens deze lezing deel ik met jullie mijn kennis over het conserveren van jouw oogst vanuit een moestuintje aan een rijtjeshuis. Voor conserveren heb je geen fabriek nodig, ik kook immers op een kookplaatje op mijn vaatwasser. Met een beetje kennis en wat hulp kan iedereen een persoonlijke supermarkt thuis bouwen hoe groot of klein jouw moestuin of oogst ook is.

Wildplukwandeling | vrijdag, zaterdag & zondag

Over Manon

Hallo, ik ben Manon. Duizendpoot in het wild; Wildplukgids, Voedselbosser, Bloemist, Psycholoog, Guerrilla Boer, Moeder van Benjamin en Alexander en getrouwd met Zuid-Afrikaanse George. Met mijn onderneming draag ik bij aan de wereld die ik graag voor me zie; groen, verbonden & nieuwsgierig!

Over de wildplukwandeling

Trek je wandelschoenen aan, open je zintuigen en laat je betoveren tijdens deze Moestuinbeurs wildplukintroductie! Als ervaren gids begeleid ik je bij het identificeren van wilde eetbare planten en kruiden. Ik deel met plezier mijn meest succesvolle recepten, terwijl we ook samen lachen om mijn minder geslaagde experimenten. Ontdek hoe je verantwoord plukt en geniet van de overvloed, terwijl we een prachtige aarde achterlaten voor toekomstige generaties. Kom je ook mee wildplukken?

Margot Zylicz

Ferm Fermentatie

Workshop Kombucha maken | zondag

Over Margot

In een voormalige kaasboerderij komt haar wereldwijde culinaire zoektocht, haar liefde voor dieren en de droom om zelfvoorzienend te leven, samen. Koken, kweken en verwerken vormen een rode draad in haar leven, waarin fermentatie de boventoon voert. Het brengt een passie en creativiteit in Margot naar boven die ze middels en fermentatieworkshops en lezingen graag met iedereen deelt.

Over de workshop

Het fermenteren van kombucha geeft je nieuwe toepassingsmogelijkheden voor de oogst van je moestuin. Niet alleen met zelfgekweekt (klein)fruit maar ook met kruiden, bloemen en groenten, kun je een gezonde frisdrank fermenteren.

In deze fermentatieworkshop leer je wat kombucha is, waar je op moet letten, waarom het zo gezond is en hoe het proces werkt. Uiteraard ga je ook proeven, zelf aan de slag, én ga je naar huis met een pot zelf gebrouwen kombucha.

Mathias Vanduffel

Rootsum.nl

Lezing Help! Slakken in de moestuin | zondag

Over Mathias

Mathias Vanduffel, mede-oprichter van Rootsum en auteur van een boek over slakken in de moestuin, helpt mensen hun tuin te transformeren tot een toevluchtsoord voor biodiversiteit. Geen gif, maar natuurvriendelijke keuzes staan centraal. Met praktische oplossingen inspireer ik anderen om bij te dragen aan een duurzame toekomst, tuin voor tuin. Want elke tuin telt.

Over de lezing

Heb jij last van slakken die je moestuin teisteren? Ontdek tijdens deze lezing hoe je slakken ecologisch kunt bestrijden zonder schade aan de biodiversiteit. Leer de geheimen van hun gedrag, natuurlijke oplossingen zoals aaltjes, en hoe je een biodiverse tuin creëert. Praktisch, effectief en duurzaam – dé gids voor elke tuinier! Laat je inspireren door 10 jaar expertise van Mathias Vanduffel. Mis het niet!

Mathijs van Houtum & Unze van Buuren

Bio-Kultura

Lezing De bodem is de basis | zaterdag

Over Mathijs & Unze

Mathijs is grondlegger van Bio-Kultura. Al ruim 16 jaar is hij met veel plezier ondernemer in dit groene vakgebied; enthousiaste (moes)tuiniers zijn immers een leuke doelgroep om zijn kennis over de bodem aan over te dragen. Aangevuld door Unze die van oorsprong aardwetenschapper is, maar inmiddels zijn bodemexpertise in de praktijk brengt bij Bio-Kultura en op de aanverwante kwekerij van Houtum.

Over de lezing

Deze interactieve lezing met bodemquiz van Bio-Kultura gaat over onze no-dig moestuin op onze biologische vaste planten kwekerij. We zullen inzoomen op de wonderlijke wereld van de bodem en haar bewoners. Je leert waarom no-dig (niet spitten), mulchen en het gebruik van compost zo belangrijk is voor een vitale bodem met een veerkrachtig bodemleven. Uit onze eigen ervaring kunnen we alvast verklappen dat hoe beter je zorgt voor jouw bodem, hoe groter je oogst zal zijn. Hoe je deze kennis over de bodem in jouw voordeel gebruikt in de moestuin, hoor je van collega’s Unze en Mathijs van Bio-Kultura!

Marilou & Winnie

Pluck van het veld

Lezing Zo start je je No-Dig moestuin | vrijdag

Over Marilou & Winnie

Winnie en Marilou zegden begin 2023 hun kantoorbaan op en zijn samen de zelfoogsttuin Pluck van het veld gestart. Hun doel? Een vitale wereld waarin mensen weer dichtbij hun voedsel staan. Inmiddels telen ze voor ruim 275 leden groenten, kruiden en bloemen. Winnie en Marilou zorgen voor de teelt en het onderhoud; hun leden komen wekelijks met plezier oogsten, leren en ontspannen.

Over de lezing

Van een stuk grond vol tegels, gras of onkruid naar een prachtige moestuin, yes please! Maar waar begin je? Waar moet je op letten en hoe zit het met het gebruik van karton? In deze lezing vertellen Winnie en Marilou je over de aanleg volgens de No-Dig methode. Door de grond niet te keren laat je het bodemleven zijn gang gaan: de beste basis voor een sterke, evenwichtige moestuin.

Martine van Huffel

Eyneakker

Workshop Helende handen balsem | zaterdag | €5 p.p.

Over Martine

Sinds 25 jaar auteur en docent over kruiden en geneeskrachtige planten. Planten en kruiden zijn mijn passie en mijn leven! Het doorgeven van die kennis is voor mij super belangrijk en dat doe ik via mijn lessen, workshops en mijn boeken. Met mijn kruiden boeken voor kinderen wil ik graag bij kinderen de interesse voor de natuur en haar geheimen opwekken. Met mijn publicaties ‘De Kruidenapotheek‘ en ‘Kruiden voor dieren‘ hoop ik iedereen aan te moedigen om de stap naar een helende natuur te zetten.

Over de workshop

In deze workshop maken we een zalf die gebruikt kan worden bij de behandeling van schaafwondjes, ruwe handen, insecten beten. We werken enkel met natuurlijke producten. Elke stap wordt grondig uitgelegd en geduid, zodat je aan het eind van de workshop huiswaarts keert met een potje zelfgemaakte helende balsem!

Kosten: €5 per persoon

Maud & Felix

Telers van de Put

Lezing Regeneratief boeren voor een duurzaam voedselsysteem | zondag

Over Maud & Felix

Bij Telers van de Put, gelegen op een unieke locatie, produceren we op biologische wijze plantaardig en dierlijk voedsel. In onze moestuin groeien groenten, kruiden en bloemen en daarnaast houden we op regeneratieve wijze koeien, varkens en kippen. Samen vormen tuin en dieren een kringloop, waarbij gezonde bodem en eerlijk geproduceerd voedsel centraal staan.

Over de lezing

Wij, Maud en Felix, zijn Telers van de Put gestart om verandering in het voedselsysteem aan te jagen. Vanuit de gangbare melkveehouderij maakte we de switch naar regeneratieve landbouw. Tijdens de lezing vertellen wij over deze overgang, over regeneratief boeren en over alles wat wij doen met Telers van de Put.

Wildplukwandeling | zaterdag & zondag

Over Natascha

Natascha is een enthousiaste moestuinier en wildplukker die alles zelf heeft aangeleerd. Ze gelooft dat wildplukken essentieel is, omdat bladgroenten ontzettend gezond zijn en we daar vaak een tekort aan hebben.

Over de wildplukwandeling

Tijdens deze introductiewandeling vertelt zij je over de wilde planten die je tegenkomt, hun werking, geschiedenis en heilzame eigenschappen. Natascha inspireert je om de natuur op een nieuwe manier te ontdekken en te waarderen.

Norbert Mergen-Metz

De Tuinen van MergenMetz

Lezing Teel en eet oude rassen, dat is goed voor de biodiversiteit | vrijdag

Over Norbert

Norbert moestuiniert al sinds zijn vroegste jeugd. In 2004 zette hij zich in voor de Vergeten Groente-beweging, dat leidde tot De Tuinen van MergenMetz. Hierin staat de relatie plant en mens centraal. Je treft er ecologische moestuin, een Eetbare Siertuin, een Herboristentuin en verfplanten aan. Sinds 2016 werkt hij samen met Jan Velema aan een lijvig boek over de Nederlandse commerciële groenteteelt. Dat moet dit jaar verschijnen.

Over de lezing

Culinair erfgoed gaat over wat onze voorouders aten. Niet alleen de wijze van bereiding, maar ook – in dit geval – welke groenten. Door de industrialisatie van land- en tuinbouw is het aanbod in de winkels flink verschraalt, de biodiversiteit holt achteruit en de smaak en voedingswaarde zijn gedaald. Zaadvaste rassen en bij voorkeur oude rassen smaken beter en door ze in onze moestuin te telen, bewaren we de goede eigenschappen en kunnen ook zonder de industrie in ons eten voorzien.

Wildplukwandeling | vrijdag & zaterdag

Over Saskia

Saskia richtte Outsiders op in 2022. Het biedt wildplukwandelingen, paddenstoelenexcursies, bedrijfsuitjes, de Wild Food Week in Spanje en online cursussen. Bij Outsiders putten ze inspiratie uit wetenschap, traditionele kennis, maatschappelijk engagement en innovatieve horeca.

Over de wildplukwandeling

Ga wildplukken met Outsiders en proef de smaak van de natuur. Leer hoe je veilig en respectvol planten en paddenstoelen verzamelt en bereidt tot heerlijke gerechten en oer(oude) medicijnen.

Sjaak Willemstein

Em-Store.eu

Lezing Het belang van Effectieve Micro-organismen (EM) voor de moestuin | vrijdag

Over Sjaak

Sjaak is eigenaar van EM-Store.eu en al meer dan 30 jaar specialist in Effectieve Micro-organismen (EM). Zijn webshop biedt een breed assortiment duurzame producten, van bodemverbeteraars tot natuurlijke verzorgings- en schoonmaakmiddelen. Deze producten dragen bij aan een gezonde bodem, sterkere planten en milieuvriendelijke verzorging. Tijdens De Moestuinbeurs neemt Sjaak een selectie van zijn producten mee en deelt hij graag zijn kennis.

Over de lezing

Sjaak laat zien hoe je keuken- en tuinresten fermenteert tot Bokashi: een rijke bodemverbeteraar vol levende micro-organismen. Hij legt uit hoe dit proces de bodem gezond houdt, plantenwortels stimuleert en voedingsstoffen beter beschikbaar maakt. Je ontdekt waarom Effectieve Micro-organismen onmisbaar zijn voor een succesvolle moestuin. Sjaak geeft je praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je moestuinontwerp | zondag

Lezing
Iedereen kan moestuinieren
| zondag

Over Sofie

Sofie Maes is bio-ingenieur en moestuinblogger. Haar moestuincarrière begon 17 jaar geleden, toen ze een courgettezaadje in de grond stopte. Dankzij deze rijke ervaring begeleidt ze moestuiniers, geeft cursussen en schrijft voor tuinmagazines. Als kers op de taart verscheen in 2023 haar eerste boek ‘Iedereen kan moestuinieren’.

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

Tijdens deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Sofie je met jouw vragen over het ontwerpen van je moestuin. Van het bepalen van de indeling tot het kiezen van de juiste gewassen: Sofie geeft je praktische tips en neemt twijfels weg, zodat je vol vertrouwen verder kunt met jouw ontwerp!

Over de lezing

Wil je altijd al starten met een moestuin, maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen? Sofie legt je de basis uit van een gezonde moestuin waar jij jaarrond verse groenten en kruiden uit kan oogsten. Ze geeft je handige en praktijkgerichte tips waarmee jij onmiddellijk aan de slag kan gaan in je eigen tuin.

Teun Luijten

De Beersche Hoeve

Lezing Biodynamisch moestuinieren | vrijdag

Over Teun

Teun Luijten is boer op de biodynamische Odin boerderij De Beersche Hoeve. Door selecties van biologische groenten te kruisen en daar veldproeven en smaaktesten mee te doen, kweken hij en zijn team nieuwe groentevarianten (voorbeelden), die goed om kunnen gaan met klimaatverandering, goed ziekte- en plaagresistent zijn (robuustheid), een goede opbrengst hebben èn lekker zijn! Teun is getrouwd met Maxim en vader van 2 dochters.

Over de lezing

Wat is zaadvaste veredeling? Wat kun je met zaadvast veredelde zaden in je moestuin wat met hybride zaden niet kan en wat is het verschil? Hoe kun je zelf zaden winnen uit je eigen planten en kleinschalig aan zaadveredeling doen? Wat kun je doen met hobby moestuinplanten? Teun neemt je in deze lezing mee in de wereld van biodynamisch (moes)tuinieren en de mogelijkheden en voordelen die dat biedt.

Vera Greutink

@growntocook

Lezing Hoe ontwerp je een permacultuur tuin? | vrijdag

Speeddate “Moestuin EHBO” Eerste hulp bij je permacultuur tuinontwerp | vrijdag

Lezing Permacultuur moestuinieren | zaterdag

Over Vera

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur. Ze schrijft voor verschillende Nederlandse en Engelse tuintijdschriften, onder andere De Tuin op Tafel, Tuinseizoen, Groei & Bloei, Buitenleven en Permaculture Magazine. Ze is de auteur van de populaire permacultuur tuinboeken Tuin smakelijk! en Vera’s moestuin, permacultuur van maand tot maand.

Over de lezing “Hoe ontwerp je een permacultuur tuin?”

Permacultuur is vooral een ontwerpmethode en in deze lezing gaat Vera het hebben over het ontwerpen van eetbare tuinen. Aan de hand van het ontwerp van haar eigen tuin van 1000 m2 en ontwerpen die ze in opdracht heeft gemaakt laat Vera zien hoe ze de permacultuur-ontwerpprincipes toegepast om eetbare paradijsjes te creëren. Tuinen die volop oogst geven, onderhoudsarm zijn en waar het lekker vertoeven is voor zowel mens als dier!

Over de speeddate “Moestuin EHBO”

Tijdens deze 1-op-1 speeddate van 10 minuten helpt Vera je met jouw permacultuur tuinontwerp. Of je nu twijfelt over de indeling, de juiste plek voor gewassen of andere ontwerpkeuzes: Vera geeft je gericht advies op basis van permacultuurprincipes. Zo kun je vol vertrouwen verder met jouw moestuin.

Over de lezing “Permacultuur moestuinieren”

Het hele jaar oogsten, weinig onderhoud én bijdragen aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit: dat kan als je volgens de permacultuur-principes gaat tuinieren! In deze lezing licht Vera de drie belangrijkste technieken van permacultuur moestuinieren toe: niet spitten, mulchen en diversiteit. Ook geeft ze voorbeelden van mooie en productieve groente-polyculturen, waarin groentes met kruiden en eetbare bloemen vrolijk door elkaar groeien.

Enthousiast? Kom langs op
De Moestuinbeurs

Koop nu je tickets voor De Moestuinbeurs 2025. Tot dan!